fbpx

Projekat TransformTivat među Top 100 priča o održivosti destinacije 2021

Tivat - Crna Gora

Projekat TransformTivat, kao primer dobre praske, odabran je među Top 100 Destination Sustainability Stories, saopšteno je iz Turističke organizacije Tivat.

Na takmičenju Top 100 Destination Sustainability Stories svake godine se prikupljaju priče o održivom turizmu i dobre prakse destinacija širom sveta koje se dele kao inspirativni primeri drugima, od turističkih delatnika do putnika. Pričajući svoje priče, organizacije za upravljanje destinacijama mogu biti priznate i prepoznate za rešenja koja su implementirale kao odgovor na izazove i probleme sa kojima su se suočile.

– Turistička organizacija opštine Tivat je ove godine aplicirala na takmičenju sa projektom TransformaTivat, kao primerom dobre prakse. Ovaj projekat osmišljen je kako bi se akcenat stavio na lokalnu zajednicu i poboljšanje vizuelne estetike – objašnjeno je iz TO Tivat.

Oslikani od strane lokalnih umetnika, ormarići za struju koji se nalaze na potezu od rive Pine do Kalimanja, dobili su i drugu namenu, da ulepšaju grad i poboljšaju urbani pejzaž Tivta, a samim tim su postali i nova turistička atrakcija u Tivtu.

– Projekat nije imao za cilj samo rešenje problema neprivlačnih električnih ormarića, već i angažovanje lokalne zajednice, te u saradnji sa grupom umetnika, da podeli poruke o značaju očuvanja životne sredine. Cilj je bio i podstaknuti stanovnike i goste da uspore, zastanu, razmisle, započnu razgovore i uživaju u održivoj transformaciji grada. Ormariće su oslikavali: Vladimir Jovićević, Tanja Nikolić, Jana Farkaš, Hana Mirkov, Iva Gopčević Čelanović, Zoran Kruta – navodi se u saopštenju.

Prijave su ocenjivali Održivi tim za Top 100, konsultanti i partneri Green Destinations, a celi proces je koordiniran od strane Green Destinations. Odbor TOP 100 naglašava da odabir na listu 100 najboljih ne znači da je destinacija održiva, već da je destinacija odabrana na osnovu minimalnog nivoa usklađenosti sa ključnim kriterijumima standarda “Green Destinations” i izabrana na listu na osnovu procene stručnjaka o priči o dobroj praksi.

– Pored priče o dobroj praksi TO Tivat je u ovom procesu dostavila i izveštaj o ukupno 30 osnovnih kriterijuma standarda Green Destinations – navedeno je.

Konkurs se održava pod pokroviteljstvom TOP 100 partnerstva, uz poseban doprinos organizacija kao što su: Green Destinations, QualityCoast, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia, Global Ecotourism Network, Sustainable First i GLP Films.

Priča TransformaTivat i cela lista Top 100 2021 dostupna je na web stranici Green Destinations.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!