fbpx

Projekat ProNaCul unapređuje turističku ponudu Hercegovine

Statistics

Kroz projekt ProNaCul – “Promocija prirodnog i kulturnog nasleđa u svrhu razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima”, partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Grčke i Italije udružile su se s ciljem promocije i valorizacije kulturnog nasleđa.

U sklopu projekta koji obuhvata Bosnu i Hercegovinu do sada su znatno razvijeni turistički kapaciteti JU Muzeja Bitka za ranjenike u Jablanici, te JU Radimlja u Stocu.

Iz Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar ističu kako su tokom 2021. godine započele aktivnosti na uspostavljanju Virtualne komore Pronacul koja će služiti kao multifunkcionalna platforma za razmenu sadržaja i promociju područja te kao svojevrsna baza znanja i iskustava iz cele regije.

Za pristup Virtualnoj komori i generalno prezentaciju i promociju turističkog potencijala regije služiće multifunkcionalne interaktivne pametne ploče, koje su postavljene na turistički atraktivnim lokacijama – JU Muzej Bitka za ranjenike u Jablanici te JU Radimlja Stolac u Stocu, saopšteno je na sajtu Opštine Jablanica.

Pored pametnih ploča, na nekropolama će biti unapređen celokupan sadržaj za posetioce.

U okviru pilot akcija planirane su nabavke opreme za uređenje nekropola, što uključuje klupe, stolove, edukativno-zabavni program za decu, informativne table i brojne druge sadržaje.

– Deo opreme za nekropolu Radimlja je već isporučen, a finalizacija investicija na obe nekropole se očekuje na proljeće 2022. godine. Takođe, u toku su aktivnosti s lokalnim akterima, adaptacija akcionih planova i strateških dokumenata na lokalnom nivou te priprema sadržaja za virtualnu komoru. Kroz implementaciju projekta smo ostvarili saradnju s brojnim akterima s područja Bosne i Hercegovine, ali i regije i verujemo da će uspostavljena partnerstva doprineti efikasnoj promociji i privlačenju stranih turista, što će doprineti jačanju cele regije i razvoju održivog turizma – istakla je direktorka Udruženja LiNK Alisa Gekić.

Nekropola Radimlja jedina nekropola pod video-nadzorom

Javna ustanova Radimlja-Stolac u saradnji s Udruženjem za posao i poduzetništvo LiNK iz Mostara započela je sprovođenje aktivnosti projekta “Pronacul”.

– U toku je sprovođenje akcije jačanja kapaciteta, umrežavanja, opremanja lokaliteta te promocije turističke ponude kako bi se unapredili kapaciteti nekropole stećaka Radimlja i kako bi se ona promovisala kao destinacija za turiste – izjavila je direktorka JU Radimlja Maja Lopin.

U sklopu nekropole nabavljene su klupe sa stolovima, kante za smeće, pametna ploča koja se nalazi se u sklopu infrastrukturnog objekta JU Radimlja, pojačivač wi-fi signala te video-nadzor.

S obzirom na pozitivna iskustva s programima i aktivnostima namenjenim deci, u blizini infrastrukturnog objekta iza ogradnog zida nekropole ubrzo će se započeti graditi i igralište za decu, a postavljanjem video-nadzora nekropola stećaka Radimlja je postala prva nekropola pod video-nadzorom.

Prirodno i kulturno nasleđe vodeći potencijal razvoja turizma u BiH

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata kulturnim nasleđem, prirodnim lepotama, turističkim sadržajima te predstavlja raskršće mnogih civilizacija i kultura. Kultura i turizam su oduvijek bili usko povezani, s tim da je nova digitalna era promenila obrazac interakcije između ova koncepta.

Danas, u vreme globalizacije, digitalizacije, masovno dostupnih informacija i turističkog sadržaja, savremeni turisti se sve više fokusiraju na kulturni identitet podneblja koje posećuju. Upravo na to se fokusira “Pronacul” projekt, navode iz LiNK-a.

Reč je o međunarodnom projektu koji će raditi na promociji i unapređenju upravljanja kulturnom baštinom koja je pod zaštitom UNESCO-a, u svrhu razvoja održivog turizma i transnacionalne strategije za zajedničku promociju celokupnog Jadranskog područja kao turističke destinacije.

Fokus na UNESCO zaštićene lokalitete Radimlje u Stocu i Dugo Polje u Jablanici

Nositelj projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje, Slovenija, a Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK iz Mostara, kao jedan od partnera će se u svojim aktivnostima fokusirati na unapređenje i promociju dva lokaliteta kulturne baštine u Hercegovini – UNESCO zaštićene nekropole stećaka – Radimlja Stolac i Dugo Polje Jablanica, gde će se sprovoditi aktivnosti jačanja kapaciteta, umrežavanja, opremanja lokaliteta te promocije turističke ponude.

Vodeći partner projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje, a partneri su: LAG Istočna Venecija (Italija), Turistička zajednica Grada Rijeke (Hrvatska), Komora ILIA (Grčka), Regija Jonskih otoka (Grčka), Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK (BiH), Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet (Srbija), Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Trebinja (BiH), Turistička zajednica Zagrebačke županije (Hrvatska), Opština Raška (Srbija), Grad Bologna (Italija), Centar za promociju poduzetništva Piran (Slovenija), te pridruženi partneri Kulturni centar Zagorje ob Savi Slovenija i JU Park prirode Žumberak- Samoborsko gorje (Hrvatska).

Implementacija projekta se sprovodi u okviru “ADRION programa” koji finansira Evropska unija i traje do 9. meseca 2022. godine. Ukupna vrednost projekta je 1,77 mil EUR, stoji u saopštenju.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!