fbpx

Projekat Probudi Dunav unaprediće nautički turizam u Kladovu

danube-5219946_1920

Predstavnici Agencije za upravljanje lukama razgovarali su sa predsednikom opštine Kladovo Sašom Nikolićem o razvoju međunarodnog putničkog i linijskog saobraćaja u toj lokalnoj samoupravi.

Srđa Lješević, rukovodilac Centra za lučku delatnost u Agenciji, naveo je da je Agencija 2017. godine pokrenula projekat Probudi Dunav koji za cilj ima promociju kruzinga u Gornjem i Donjem Podunavlju kroz otvaranje novih međunarodnih putničkih pristaništa i povezivanje lokacija koje leže na obali najznačajnije evropske reke. Dodao je da je tokom prve faze projekta, između ostalih, u rad pušteno i međunarodno putničko pristanište u Kladovu.

– U skladu sa akcionim planom Vlade, nastavićemo da afirmišemo mnogobrojne mogućnosti Dunava, kako bismo unapredili međunarodni i domaći putnički saobraćaj. Kladovo predstavlja jedinstven spoj prirode i istorije i želimo da najznačajnije znamenitosti kao što su Trajanova tabla i tvrđava Fetislam, predstavimo turistima koji našu zemlju posećuju kruzerima. Posebnu pažnju posvetićemo linijskom saobraćaju, imajući u vidu da je 2019. godine na inicijativu Agencije, uspostavljena brodska linija između Kladova i Turn-Severina, kada je prevezeno više od 6.000 putnika. Očekujemo da će, nakon normalizacije epidemiološke situacije, ova linija biti podjednako popularna kod turista iz Srbije i Rumunije – naglasio je Lješević i najavio planove Agencije koji predviđaju potpuno infrastrukturno opremanje preostalih međunarodnih putničkih pristaništa na Dunavu i Savi u Srbiji u iduće dve godine.

Predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić rekao je da je ta lokalna samouprava privilegovana učešćem u projektu Probudi Dunav u okviru koga se, u saradnji sa Agencijom radi na promociji nautičkog saobraćaja u istočnoj Srbiji.

– Zajedničkim radom pospešujemo privredni razvoj podunavskih opština, a samim tim promovišemo Podunavlje na turističkoj mapi Evrope. Međunarodno putničko pristanište u Kladovu je značajna turistička destinacija, sa važnom ulogom u kruzing turizmu na Koridoru VII. Opština Kladovo će kroz ovaj projekat aktivno raditi na povećanju kvaliteta i raznovrsnosti turističke ponude. Ulaganjem u rečni saobraćaj doprinosi se bržem privrednom rastu i lokalnom ekonomskom razvoju, na prvom mestu kroz turizam – kazao je Nikolić.

Jedna od tema posete bila je i razmatranje adaptacije i opremanja marine u Kladovu, za koju je Vlada Srbije, na predlog Agencije, utvrdila lučko područje. Lješević je istakao da se u narednom periodu očekuju značajne investicije u oblast marina u Srbiji, budući da su one važni nautički objekti. Realizacija razvojnih projekata izgradnje marina doprineće daljem pospešivanju nautičkog turizma u našoj zemlji kao i prihoda od ove privredne grane, zaključeno je na sastanku.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!