fbpx

Pripreme za sporazum u oblasti turizma u sklopu inicijative “Otvoreni Balkan”

belgrade

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić razgovarala je u Tirani sa albanskom ministarkom turizma i životne sredine Mirelom Kumbaro o saradnji u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, sa naglaskom na postizanju sporazuma u oblasti turizma.

Potpisivanje sporazuma planirano je za naredni samit “Otvorenog Balkana” u Ohridu, navela je ministarka Matić i dodala da je najviše razgovora bilo upravo na tu temu, odnosno usaglašavanja osnovnih tačaka koje bi trebalo da budu potpisane, izveštava RTS.

– Pored toga razgovarali smo još o nekim aktivnostima koje bi trebalo da preduzmemo kada se govori o pojačanoj saradnji u sektoru turizma pre svega o uspostavljanju jedne digitalne platforme koja bi trebalo da se napravi u sektoru turizma u sklopu inicijative “Otvoreni Balkan” – navela je ministarka Matićeva nakon razgovora sa albanskom koleginicom.

Dve ministarke su razgovarale i o dodatnim aktivnostima koje bi trebalo da se odvijaju u sklopu zajedničkog tržišta, a koje bi doprinelo što većoj promociji kako turističkih destinacija Srbije u Albaniji tako i turističkih destinacija Albanije u Srbiji.

-Sve to imajući u vidu da je jako povećan broj naših turista i da su podaci koje je recimo albanska ministarka ovde iznela danas, za nas su bili donekle iznenanđujući da je čak 100.000 srpskih turista prošle godine posetilo Albaniju – navela je ministarka Matić.

Sastanku su prisustvovali i ambasador Srbije u Tirani Slobodan Vukčević, direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović i drugi.

Delegacija Srbije predvođena ministarkom Matić učestvovaće će u Tirani na regionalnoj konferenciji posvećenoj turizmu.

Među učesnicima skupa najavljeni su i Goran Đurović, ministar ekonomskog razvoja Crne Gore, Alesandra Priante direktorka regionalnog odeljenja za Evropu Svetske turističke organizacije (UNVTO), Krešnik Bekteši ministar ekonomije Severne Makedonije, Staša Košarac ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mladen Grgić direktor Agencije za investicije u Crnoj Gori, Emir Đikić direktor Sekretarijata CEFTA i drugi.

Izvor: eKapija

Fotografija: Unsplash.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!