fbpx

Predstavljena nova turistička destinacija u dolini gornjeg toka Sane i Plive

balkana-lake-5329604_1920

U Centru za posetioce Pecka u Mrkonjić Gradu u okviru završne ceremonije predstavljeni su rezultati projekta “Zelena destinacija u dolini gornjeg toka Sane i Plive” koji se provodi u okviru projekta EU4Business finansiranog od strane Evropske unije i Vlade SR Nemačke.

Kroz projekat je uspostavljena nova eko-turistička i outdoor destinacija Dinardica, smeštena duž rute Via Dinarica. Dinardica je naziv brenda nove turističke destinacije, koji uključuje turističke sadržaje za aktivnosti u prirodi i odmor na selu na području opština Mrkonjić Grad, Šipovo i Ribnik.

Projekt je od juna 2020. do marta ove godine implementirala opština Mrkonjić Grad, s partnerima UG Centar za životnu sredinu i kompanijama Advantis konsalting i Zepter Passport iz Banjaluke.

Destinacija nudi bogato kulturno-istorijsko nasleđe i nove turističke ponude, koje su tu da u skladu s ambijentom i prirodom pokrenu i telo i um.

Ova zelena destinacija, smeštena u dolini gornjeg toka Sane i Plive, prošle godine je uvrštena u “Top 100 priča održivih turističkih destinacija”, takmičenje koje organizuje međunarodna fondacija Global Green Destination (GGD) i predstavljena na najvećem svetskom sajmu turizma ITB Berlin 2022.

Dinardica ima uspostavljen Savet i definiran okvir za strateško upravljanje razvojem, pripremljen u skladu sa svetskim standardima za zelene destinacije normiranim od strane Green Destination Standards, svojevrsnog alata za merenje, praćenje i poboljšanje samoodrživosti određene destinacije i regiona.

– Dinardicu pretvaramo u atraktivnu destinaciju, kroz izgradnju sadržaja koji omogućavaju nove doživljaje u prirodi, učenje na otvorenom i avanture za decu i mlade. Izgradili smo prvi Outdoor Experience Park u selu Peckoj, koji nudi sadržaj za decu i mlade, a urađena je i kompletna signalizacija područja oko izvora reke Sane te GPS mapiranje 300 km biciklističkih i 100 km pešačkih staza – kazala je menadžerka projekta Nataša Arežina.

U okviru ovog projekta zaštićeni su izvori reke Sane koji se nalaze na granici opština Ribnik i Mrkonjić Grad, između sela Vrbljani i Pecka. Odlukom Vlade Republike Srpske, u septembru 2021. godine, proglašen je Spomenik prirode Vrela Sane.

Tom odlukom, 3,2 km2 su proglašena zaštićenim područjem, koje obuhvata tri karstna vrela reke Sane, donji tok reke Korane i pećinu Mračaj. Pored toga, u zaštićenom području trasirana je staza duž reke Korane i sagrađena su dva mosta, jedan na reci Sani i jedan na Korani.

– U narednom periodu planiramo pokretati nove inicijative kako bi zaštititili ova prekrasna područja koja svojom lepotom privlače ljubitelje prirode, a samim tim i stvoriti uslove za razvoj odgovornog i održivog turizma – kazao je direktor Udruženja za podršku održivom razvoju Greenways, koje upravlja centrom Pecka, Boro Marić.

Ukupna vrednost projekta “Zelena destinacija u dolini gornjeg toka Sane i Plive” bila je preko 471.000 KM, od čega su Evropska unija i Vlada SR Nemačke u okviru EU4Business projekta izdvojile više od 376.000 KM bespovratnih sredstava, saopšteno je.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!