fbpx

Predstavljen strateški plan za oporavak i razvoj domaćeg turizma u Srbiji

business-meeting-5395567_1920

Turistička organizacija Srbije (TOS) je predstavila Strategijski marketing plan turizma Srbije regionalnim i lokalnim turističkim organizacijama, a direktorka TOS-a Marija Labović je istakla da će se samo zajedničkim snagama naći način za što brži i lakši oporavak turizma u Srbiji.

– Prezentaciju je otvorio državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević koji je istakao značaj subvencija ovog ministarstva za očuvanje sektora turizma – saopštio je TOS.

On smatra da je strategijski marketing plan turizma Srbije izuzetno važan i zbog činjenice da je u dokumentu obrađen uticaj kovida na čitav sektor turizma, kako bi se svi izazovi nakon pandemije lakše prevazišli, ali i uspostavila lakša komunikacija sa tržištima kroz digitalizaciju turističke ponude Srbije. 

Osvrnuo se i na značaj brendiranja Srbije kao turistička destinacija, kroz mogućnosti koje pruža krovni nacionalni brend “Srbija stvara”.

Labović je napomenula da je pored brendiranja, od izuzetnog značaja regionalno udruživanja turističkih organizacija radi zajedničkih aktivnosti i nastupa.

Vlada Srbije usvojila je Strategijski marketing plan turizma Srbije do 2025. godine, strateški dokument čiji je predlog, u skladu sa Zakonom o turizmu i Strategijom razvoja turizma, izradila Turistička organizacija Srbije.

Plan se bazira na sveobuhvatnoj analizi postignutih rezultata u turizmu Srbije, posebno između 2015. i 2019. godine u kome je ostvarivan kontinuiran rast koji je doveo do rekordnih rezultata u 2019. godini.

Takođe i do rasta značaja turizma kao privredne grane, kao i na analizi samog marketing sistema turizma Srbije na nacionalnom i lokalnom nivou i na nivou samih učesnika u turističkoj privredi Srbije. 

Predstavljeni plan budućeg pozicioniranja Srbije kao turističke destinacije na domaćem i stranom tržištu, kao i promotivne i marketinške aktivnosti, podeljene su u dve faze.

Prva faza oporavka, do kraja 2022. godine, u kojoj se promocija usmerava pre svega ka domaćem tržištu i tržištu zemalja u okruženju.

Dok druga faza obuhvata razdoblje intenzivnije promocije na ostalim evropskim kao i na glavnim vanevropskim tržištima, kao što su Kina i SAD.

Prvi najvažniji zadatak koji je postavljen Strategijskim marketing planom turizma jeste uspostavljanje sistema upravljanja na nivou destinacija u Srbiji kroz faze koje vode ka formiranju organizacija za upravljanje destinacijama (DM). 

Sledeći je realizacija procesa brendiranja turizma Srbije, što obuhvata i kreiranje željenog imidža Srbije kao turističke destinacije i novi vizuelni identitet, kao i dalje unapređenje postojeće marketinške infrastrukture.

Takođe, da bi se kroz koordinaciju rada svih učesnika u turizmu podigao kvalitet promotivnih aktivnosti u skladu sa trendovima.

U radionici je učestvovalo preko 100 predstavnika regionalnih i lokalnih turističkih organizacija.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!