fbpx

Poznato koliko je koristi Hrvatskoj doneo turizam vezan za “Igru prestola”

croatia-1185084_1280

Zagreb – Filmski turizam vezan za megapopularnu HBO-ovu seriju “Igra prestola”, čije je snimanje u Dubrovniku i drugde po Dalmaciji počelo tačno pre deset godina, hrvatskoj je ekonomiji od 2013. do 2018. doneo ukupan prihod od 180,7 miliona evra, odnosno 30,1 milion evra godišnje.

Podatci su to iz članka čiji su autori Martina Vukašina i Josip Miočić iz Zadra te Mirela Brechelmacher iz Slavonskog Broda, objavljeni u naučnom časopisu Oeconomica Jadertina koji izdaje Sveučilište u Zadru.

Snimanje popularne serije iznedrilo je novu turističku ponudu različitih putovanja i izleta koje nude brojne nacionalne i internacionalne agencije.

Izleti povezuju lokacije snimanja kao što su dubrovačke zidine, Dioklecijanova palača, kliška tvrđava i slapovi reke Krke u Nacionalnom parku Krka. Neke agencije nude čak i čitave rute na kojima su se snimale određene epizode serije, stoji u članku.

Dubrovnik među 18 najpopularnijih filmsko-turističkih destinacija

Stranica BuzzFeed, koja ima više od 80 miliona poseta mesečno, svrstala je Dubrovnik među 18 najpopularnijih filmsko-turističkih destinacija.

Serija “Igra prestola” u četvrtoj je sezoni postigla rekord od 18,4 miliona gledalaca po epizodi.

Objavom članka “19 filmskih pejzaža koje zaista možete posetiti” na spomenutoj stranici, lokacije snimanja serije u Dubrovniku našle su se prve na listi preporučenih turističkih destinacija u društvu Hobbitona (Novi Zeland), Državnog zatvora u Ohiju (gde je sniman film “Iskupljenje u Shawshanku”), lokacija u Tunisu na kojima su snimani “Ratovi zvezda” i japanskog “Mrtvog grada” na ostrvu Hashima gde je sniman “Skyfall”.

Producenti treće i četvrte sezone serije “Igra prestola” koristili su se hrvatskim programom podsticaja koji garantuje povrat od 20 troškova potrošenih za vreme snimanja u Hrvatskoj. Tako je za svaku uloženu kunu Hrvatska zaradila dve i po, a turistička promocija koju za to dobila je neprocenjiva, ocenjuju autori.

Navode i podatke kako je nakon snimanja “Gospodara prstenova” poseta Novom Zelandu povećana za 10 posto, a nakon snimanja “Ponosa i predrasuda” poseta Lyme parku u Cheshiru u Engleskoj za 150 posto.

Takođe, nakon snimanja “Nemoguće misije 2”, poset Sidneyau u Australiji povećana je za 200 posto, a nakon prve godine emitovanja “Bravehearta”, poseta Nacionalnom spomeniku Wallace u Škotskoj čak 300 posto.

Od snimanja “Igre prestola” u proseku 12,1 milion evra godišnje

Autori uzimaju za pretpostavku kako je polovina broja turista podstaknuta serijalom te polovina potrošnje istog uzorka motivisana “Igrom prestola” po uzoru na inostrana istraživanja, te da to u hrvatskom slučaju iznosi oko 72,3 miliona evra, odnosno u proseku 12,1 milion evra godišnje.

Uzimajući u obzir multiplikujući učinak od 2,5, ukupni turistički učinci u Hrvatskoj nastali snimanjem te serije mogu se proceniti na 180,7 miliona evra, odnosno u prosjeku 30,1 milion evra godišnje, zaključuje se.

Prva epizoda serije emitovana je 17. aprila 2011. na televizijskoj mreži HBO, a osma i poslednja sezona počela se prikazivati 2019. godine.

Izvor: Novi list

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!