fbpx

Potraga za radnicima u turizmu u Hrvatskoj već je počela, evo šta se nudi

Dubrovnik

Ono što svi žele jeste zaposliti domaću radnu snagu, pa se uz radnike iz Istre zapošljavaju i sezonci iz kontinentalne Hrvatske. No, poslednjih godina sve je teže radnike pronaći kod kuće, stoga se sve više zapošljavaju stranci. Ponajpre bližnjih zemalja. A potraga za radnom snagom već je počela. – Piše HRT.

Aleksandar Stojković nakon 6 godina sezonskoga rada dobio je stalan ugovor. I na taj se način želi osigurati dovoljan broj radnika za sezonu.

– Moglo je i drugačije završiti. Drago mi je da nije, da je firma prepoznala potencijal i da sam nagrađen za svoj rad, kaže Aleksandar Stojković, recepcionar.

Grupacija Arena hospitality treba oko hiljadu sezonskih radnika. Najviše konobara, kuvara i sobarica. Kod kuće neće pronaći sve, pa će zaposliti radnike iz susednih zemalja. No, pre toga trebaju sprovesti takozvani test tržišta rada. Odnosno proveriti ima li tog kadra na našem zavodu za zapošljavanje.

– Međutim od 70 kandidata samo se nekolicina ljudi javila na razgovor za posao, to nam govori o našem tržištu radne snage, kaže Isabela Frančula, direktorica kadrovske Arena hospitality grupe, Pula.

Pogodnosti nisu male.

– Osim redovne plate koja je individualna, koja zavisi o dogovoru, mi nudimo smeštaj u destinacijama koji je vrlo blizu njihovog rada i osiguravamo tri topla obroka, kaže Eva De Zan Prusina, glasnogovornica Plave Lagune, Poreč.

I još stimulaciju, božićnicu i regres.

Nedostatak radne snage bio je glavna zapreka da se ranije ostvare veći prihodi.

– Procenili smo da je hrvatski turizam mogao zaraditi 750 do 800 miliona kuna više prihoda da je mogao pod puno elastičnijim uslovima rešiti izazov radne snagem, kaže Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Celi bi postupak zapošljavanja stranaca, smatraju trebalo olakšati i ubrzati. Te stimulisati sezonsko zapošljavanje studenata i učenika povećanjem poreznih olakšica roditelja.

Izvor: HRT Portal

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!