fbpx

Posredničkim turističkim agencijama preti gašenje – Bez posla ostala polovina radnika

pexels-ylanite-koppens-796602

Neformalna grupa malih turističkih agencija, takozvanih posrednika, upozorava da je od marta do danas otpušteno oko 50% zaposlenih u tom delu turističke privrede, da se u 57% slučajeva planiraju dalja otpuštanja, kao i da će se bez državne pomoći većina posredničkih agencija ugasiti nakon što istekne drugi krug opšte pomoći privredi krajem godine.

Kako navode u saopštenju, sektorske mere pomoći u turizmu nisu obuhvatile najmanje, posredničke agencije, iako su i one doprinosile budžetu Republike, pa još jednom apeluju da se obezbede subvencije kako bi opstale do normalizacije poslovanja, a njihovi zaposleni nastavili da dobijaju bar minimalne prihode.

– Izuzetno je alarmantan podatak da je čak 87,1% zaposlenih u posredničkim turističkim agencijama porodično potpuno ostalo bez primanja zbog pandemije virusa korona, pokazala je nedavna anketa u kojoj je učestvovalo oko 160 turističkih agencija posrednika – navedeno je.

Anketa je pokazala da je u 72,4% slučajeva reč o porodičnom biznisu, što znači da su te porodice bez prihoda od marta meseca, dodaju:
– Evidentirano je i da je 9% preduzetničkih agencija zamrzlo svoje poslovanje, a ovaj broj bi sigurno bio mnogo veći da je takva mogućnost dozvoljena DOO firmama.

Kako ističu, dodatno zabrinjava i činjenica da u ovom sektoru uglavnom rade žene, koje su i inače osetljivija kategorija na tržištu rada. Anketa je pokazala da su žene vlasnice u čak 74,8% malih posredničkih agencija, što je, navode, alarmantno, s obzirom na pokušaje nadležnih da se ohrabri žensko preduzetništvo.

– Svesni smo da su problemi u turizmu ogromni i slojeviti, ali moramo da ukažemo na problem malih, posredničkih agencija kojima preti gašenje. Kako bismo i javnosti i nadležnima ilustrovali situaciju u kojoj se nalazimo, danas ćemo na naše izloge zalepiti upozoravajuće trake koje treba da ukažu na krah jedne privredne grane – zaključuju.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pexels.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!