fbpx

Poslodavci iz RS traže da se poveća broj radnih dozvola za strance

lefteris-kallergis-NQZiQxuIyFk-unsplash

Hleb i peciva, espreso, ali i odeću i obuću u Republici Srpskoj uskoro bi mogli pripremati radnici iz Turske, Indije i Bangladeša, jer iako podaci pokazuju da su na biroima na kraju aprila ove godine bila 69.684 lica, poslodavci tvrde da nezaposlenih više nema.

Predsednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da su sa predstavnicima Zavoda za zapošljavanje RS obišli poslodavce koji su pozivali radnike sa biroa i utvrdili da zapravo u Srpskoj realno više nema nezaposlenih.

– Nikome nije jasno zašto su pojedini prijavljeni na birou kada je evidentno da ne traže posao. Onog trenutka kada je Zavod raspisao konkurs za podršku pri zapošljavanju, naprasno se na biro prijavilo skoro 5.000 ljudi, koji su očigledno planirali da tako uzmu novac – rekao je Trivić.

Dodao je da su u prva četiri meseca ove godine potrošene sve radne dozvole za strance koje nisu iskorišćene lani, te da su poslodavci zatražili od Vlade da se poveća broj radnih dozvola.

– Radnici iz Turske već rade na gradilištima, uskoro će tako biti u svim branšama. Uvozićemo radnike iz Turske, Indije i Bangladeša, te bar tako i dalje uplaćivati poreze i doprinose u našoj zemlji – rekao je Trivić.

Sa istim problemima suočavaju se i poslodavci u drugim branšama. Direktor i vlasnik fabrike obuće Sanino Radovan Pazurević, koji u pogonima u Derventi i Prnjavoru zapošljava stotine radnika, kaže da priliku pružaju i nekvalifikovanima, ali da se niko ne prijavljuje za posao.

– Mogli bismo zaposliti još bar 200 radnika. Nismo smeli da prihvatimo ponudu inostranog partnera jer nemamo dovoljno radnika. To vam je naša realnost – kazao je Pazurević.

Član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS Horeka Zlatan Tatić rekao je da ni ugostitelji nemaju izbora, te da su spremni da zaposle i one bez iskustva.

– Naučićemo ga da radi, samo da hoće, međutim, mnogi koji su na birou na evidenciji su iz nekih drugih razloga i ne traže posao, niti se prijavljuju na oglase. U svim granama, a posebno u ugostiteljstvu, ogromna je potražnja za radnom snagom. Nema šanse u Banjaluci sada pronaći konobara sa iskustvom ili kuvara bez posla – istakao je Tatić.

Upozorio je da će se mnogi ugostiteljski objekti zatvoriti jer za mesec, dva neće imati ko da radi ili će i ugostiteljski sektor, baš kao i građevinski, biti prinuđen da uvozi radnike iz Turske i drugih zemalja.

Na spiskovima nezaposlenih u Srpskoj svaki peti je bez kvalifikacije, a direktor Agencije za posredovanje pri zapošljavanju Spektar Miroslav Vukajlović rekao je za Glas da nekvalifikovani u startu imaju više problema da se zaposle nego oni sa diplomom.

– Činjenica da su bez kvalifikacije pokazuje da su bili nezainteresovani za obrazovanje, a nikad bolju priliku nisu imali da dođu do zaposlenja. Većina poslova koja se nudi tiče se niskoprofitnih industrija, pa tu ni zarade nisu visoke – kazao je Vukajlović.

Struktura

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, na kraju aprila ove godine na evidenciji je bilo za 13% manje ljudi u odnosu na isti period lani, kada je bilo evidentirano 80.129 nezaposlenih.

Prema njihovim podacima, na kraju aprila ove godine, od ukupnog broja nezaposlenih, njih 13.407 nisu imali nikakve kvalifikacije.

– Najviše je prijavljeno lica sa srednjom stručnom spremom, njih 22.310. U okviru pomenutog stepena najviše je ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, te maturanata gimnazije – naveli su u Zavodu.

Izvor: eKapija

Fotografija: Unsplash.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!