fbpx

Posle osam decenija očekuje se rekonstrukcija Kraljeve vinarije

thomas-martinsen-Eo9ZNtEUH_Y-unsplash

U Srbiji je mnogo vinarija, ali samo jedna je Kraljeva. Podignuta davne 1931. godina kao jedna od najsavremenijih na Balkanu bila je ponos kralja Aleksandra I Karađorđevića. Dugo ju je nagrizao zub vremena i nije bila u funkciji, da bi od 2007. godine u njoj ponovo počela da se proizvode vina. Sada, nakon skoro osam decenija ovaj objekat od velikog značaja očekuje rekonstrukcija.
– Već godinu dana rukovodstvo Opštine Topola u saradnji sa upravom Zadužbine kralja Petra radi na realizaciji ovog projekta. Konačno možemo reći da smo na korak od početka realizacije istog. U saradnji sa Ministarstvom turizma obezbeđena su sredstva iz fonda Evropske unije za rekonstrukciju Kraljevog podruma. Opština Topola je dobila investitorska prava od Direkcije za imovinu Republike Srbije, uradila projekat i obezbedila sve potrebne dozvole – objašnjava Vladimir Radojković, predsednik opštine Topola.
Ovu veliku investiciju najavio je predsednik države Aleksandar Vučić, krajem prošle godine prilikom posete Kraljevoj vinariji, a vrednost projekta je 1,2 mil EUR.
U vinariji se proizvode bela i crvena vina, u sklopu vinarije nalazi se i muzejska postavka i originalna jedinstvena vinoteka, po kojoj je Kraljeva vinarija prepoznatljiva.
Jedinstvenu kolekciju vina na Balkanu iz doba Karađorđevića, koja se više od osam decenija čuva na 12 metara dubine u kraljevskom podrumu čini oko 280 flaša iz doba kada su srpski kraljevi u Topoli gajili lozu i proizvodili vino.
Ova vina bi danas na aukcijama u svetu mogla da dostignu milionsku sumu, međutim nisu na prodaju zbog amaneta kralja Aleksandra, koji je u dvorskim knjigama ostavio zaveštanje da se “nikada ne prodaju, već da budu ostavljena za istoriju”.

Izvor: eKapija

Fotografija: Unsplash

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!