fbpx

Poruka turistima: Ne kradite pesak, platićete kaznu

beach-5691606_1920

Bočica peska s plaže koju ćete poneti kući s odmora na Sardiniji čini se kao zgodan suvenir koji će vas podsećati na divno leto, no problem je u tome što je gotovo svim turistima isto na umu.

Sardinija, poznata po svojim prekrasnim plažama, teško se nosi s učinkom turizma na okolinu i ignorisanjem upozorenja da se plaže ostavljaju netaknutim. Stoga se odlučila na stroge mere prema onima koji sa sobom odluče poneti i najmanju količinu peska ili školjki.

Ako ih otkriju, “krijumčari” mogu biti kažnjeni novčanim kaznama od 500 do 3000 eura, a to se nedavno dogodilo ekipi uhvaćenoj na jednom sardinijskom aerodromu s četiri kilograma peska s različitih plaža.

Svi do jednog kažnjeni su maksimalnom kaznom, objavile su vlasti i objasnile da sardinijske plaže svake godine trpe nepopravljivu štetu zbog toga što “turisti bez imalo poštovanja sa sobom odnose pesak, kamenje i školjke”.

Vlasti na Sardiniji ozbiljno shvataju pravila na nekim plažama. Na plaži Spiaggia della Pelosa, jednoj od najlepših u Evropi, turisti ispod peškira moraju imati slamnatu prostirku i moraju poštovati strogu zabranu pušenja.

Uz to je na plaži ograničen broj posetilaca i naplaćuje se ulaz.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!