fbpx

Portugal će EK predstaviti predloge za aktivaciju putovanja unutar EU

E93B30D2-4F26-4AE4-A6D1-6C15F28B88D1

Portugal planira podnijeti prijedlog za aktivaciju slobode kretanja unutar Europske unije što je prije moguće, istaknuo je portugalski državni ministar za gospodarstvo i digitalnu tranziciju Pedro Siza Vieira.

Vieirini komentari stigli su tijekom sastanka ministara Europske unije, koji je održan kako bi se razgovaralo o trenutnoj turističkoj situaciji. Portugalski je ministar nadalje dodao da će mjere biti predložene na kratki, srednji i duži rok u nastojanju da se kretanje unutar EU nastavi u kratkom roku, prenosi SchengenVisaInfo.com.

Prema Vieriji, nedavno raspravljene mjere također će podržati milijune tvrtki, posebno malih i srednjih poduzeća, kako bi se riješili problemi solventnosti i pomoglo turističkoj industriji da se “transformira u novu paradigmu održivosti, digitalizacije i osposobljavanja radnika. “

Portugalska vlada naglasila je da je sastanak ministara Europske unije, održan u ponedjeljak, održan kako bi države članice Europske unije mogle pronaći nove načine za vraćanje povjerenja među putnicima.

Pokušaji pokretanja putovanja unutar EU nedavno su intenzivirani, usred povećanja broja cijepljenih Europljana i porasta broja zemalja EU koje daju certifikate o cjepivima.

Još u travnju prošle godine, govorilo se kako će je važno definirati dva ključna pitanja: postupak testiranja i lansiranju potvrda o cijepljenju. O takvim su zahtjevima uskoro počele raspravljati mnoge zemlje širom svijeta.

Što se tiče lansiranja potvrde o cijepljenju koje bi olakšalo putovanje i pomoglo oživjeti turistički sektor, Portugal je također slijedio primjer nekih zemalja EU-a i podržao tu ideju. Portugalska ministrica zdravstva Marta Temido naglasila je da će takva potvrda koju će ovog mjeseca uručiti Europska komisija “omogućiti ponovno uspostavljanje normalnosti u svakodnevnom životu europskih građana u najboljim mogućim uvjetima”. Digitalna putovnica cjepiva važan alat koji će omogućiti “povratak u normalu” europskih građana u “najboljim mogućim uvjetima” dodala je Temido i zaključila kako nam je danas više nego ikad potreban zajednički pristup sigurnom kretanju naših građana”, prenosi theportugalnews.com.

Visit Portugal je još u kolovozu 2020. godine pokrenuo Portugal Travel Insurance, putno osiguranje prilagođeno pandemiji Covid-19, kao i platformu Clean & Safe tj. potvrdu sigurnosnih protokola za cijeli turistički sektor.

S druge strane, Španjolska je zaprijetila kako razmatra “zeleni koridor s Velikom Britanijom” za cijepljene britanske turiste ako ne bude postignut sporazum EU-a o putovnicama o cijepljenju.

U ponedjeljak je potpredsjednica Europske komisije Margaritis Schinas rekla da će EK predstaviti zakonodavni prijedlog za pokretanje digitalne putovnice s besplatnim tranzitom kako bi se građanima EU omogućilo ponovno putovanje, posebno tijekom ljeta, usred pandemijske situacije s Coronavirusom.

Europska komisija bi plan oko covid putovnica ili potvrdama trebala predstaviti 17. ožujka 2021. Dok EK i dalje vijeća, u međuvremenu je sporazum između Grčke, Cipra i Izraela potaknuo Royal Caribbean da krene s putovanjima iz Izraela.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!