fbpx

Porodica košarkaša Nikole Jokića ulaže oko 1 mil EUR u obnovu hipodroma u Somboru

1AD679BE-7202-46DA-9559-E6AE0B969F84

Dok svi nestrpljivo pratimo dešavanja u NBA ligi i radujemo se svakom košu Nikole Jokića u dresu Denvera, njegovi Somborci ne dižu glavu od posla na još jednom od terena koji u srcu najkorisnijeg igrača NBA lige ima posebno mesto. Vođena velikom ljubavlju prema konjima koja seže generacijama unazad, porodica Jokić ulaže oko 1 mil EUR u obnovu hipodroma u Somboru.

Kako je ranije govorio njegov otac Branislav, koji je sinove još od malih nogu dovodio na konjičke trke, Nikola je još kao školarac obilazio i negovao konje.

Drugi način konjarenja porodice Jokić je osnivanje Konjičkog kluba Vojvođanin, a potom i ulaženje u javno-privatno partnerstvo sa Gradom Somborom, kako bi hipodrom u Somboru bio nalik onima širom Evrope.

– Naša želja je bila da svome gradu ostavimo nešto što će služiti svima, a posebno generacijama koje dolaze. Svima je poznato da je moj sin veliki Somborac, čak ga i u Americi tako zovu, a njegova želja je da po završetku profesionalne karijere dođe u svoj grad i da se ovde ozbiljno bavi konjičkim sportom – kaže Branislav, inače predsednik KK Vojvođanin.

Radovi su podeljeni u tri faze. Trenutno je u jeku druga, koja podrazumeva izgradnju tribina, padoka za prijem ljudi koji dolaze na trke sa svojim ljubimcima, i sudijskih loža. Prva faza su bili zemljani radovi, u okviru kojih je uređena staza i prostor oko nje i celog hipodroma.

– Prošle godine izgrađen je jedan deo tribina, a ove godine drugi, malo veći deo, gde se trenutno može smestiti oko 1.500 ljudi. Planiramo da ugradimo i plastične stolice i da natkrijemo gledalište kako bismo zaklonili sunce, ali i obezbedili prostor u slučaju kiše. Izgrađena je i sudijska tribina, kao i prostorija za snimatelje. Prostor je pokriven i internetom, kako bi cela Srbija mogla maltene uživo da prati trke. Na neki način mi se pripremamo da neka kladionica dođe i sponzoriše trke u Srbiji. Oni dolaze gde su uslovi dobri, a nadamo se da će kod nas biti – dodaje Jokić.

Treća faza tek treba da usledi posle pravne regulacije hipodroma, a ona obuhvata izgradnju na parceli sadašnje buvlje pijace, gde će, kada bude preseljena, biti izgrađene štale za konje.

– Tamo želimo da napravimo jednu pristojnu štalu za 20 konja, gde bi se bavili odgojem, a tu bi trebalo da budu i pomoćni objekti kao što su magacini, senici, nadstrešnice za mašine i slično. Plan je da na tom mestu napravimo i restoran, ali i kutak za decu, gde najmlađi mogu da se igraju, da vide konje i uživaju u sadržajima namenjenim njima – najavljuje Jokić.

Rekonstrukcija hipodroma trebalo bi da bude završena u naredne tri godine, a do sada je uloženo oko 400.000 EUR. Prema planu, do kraja radova biće potrošeno blizu 1 mil EUR.

Uz Požarevac i Suboticu, Sombor trenutno ima jednu od najboljih trkačkih staza u Srbiji. Pored glavne staze postoji i pomoćna, peščana staza, kao i još jedna staza koja se koristi za sudijski auto.
 
Somborski hipodrom trenutno je jedini u državi koji ima tri nezavisne staze i svaka ima svoju svrhu.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!