fbpx

Pored brojnih priznanja Novom Sadu uručena i ,,Zlatna jabuka”

c0f19fcb-c7cf-3b44-5fbd-c3066216892f

U godini kada Novi Sad nosi titulu ,,Evropska prestonica kulture”, kada je domaćin brojnim događajima i kada beleži rekordan broj turista i noćenja, značaj razvoja turizma Novog Sada prepoznalo je i Međunarodno udruženje turističkih novinara i pisaca (,,FIJET”) koje je našem gradu dodelilo nagradu „Zlatna jabuka”.

,,Zlatna jabuka” je nagrada koja se od 1970. godine dodeljuje za izvrsnost nekoj organizaciji, državi, gradu ili osobi kao priznanje za vrhunske napore u promovisanju i podizanju nivoa turizma. Gradu Novom Sadu je ova nagrada dodeljena za izuzetan doprinos očuvanju kulturno-istorijske baštine i tradicije u razvoju savremenih trendova u turizmu.

,,FIJET” Srbija osnovan je 2012. godine, a deset godina kasnije kada ovo udruženje slavi svoj prvi jubilej, Novom Sadu je uručeno ovo cenjeno priznanje. Prethodnih godina ovu vrlo važnu nagradu u oblasti turizma dobili su i brojni gradovi i mesta iz regiona kao što su Palić, Dubrovnik, Ljubljana, Plovdiv, Sarajevo i brojni drugi. Od većih gradova tu su, između ostalih, i Moskva, Antalija i Nikozija.

Nastavak trenda rasta: Porast broja noćenja u odnosu na 2019. godinu

Prva asocijacija na jul u Novom Sadu svakako je Egzit festival. Zato i ne čudi činjenica da smo samo u julu ove godine zabeležili gotovo 60 hiljada noćenja (59.104), kao i to da su među turistima dominatni bili stranci koji su ostvarili 4/5 od ukupnog broja noćenja (preciznije 46.791).

Kada posmatramo period od početka godine do kraja jula, možemo zaključiti da je bio veoma uspešan po pitanju turističkog prometa. Naime, prema podacima koje je objavio Republički zavod za statistiku Srbije, na teritoriji Grada Novog Sada u pomenutom periodu ukupno je boravilo 118.394 turista, dok je ostvareno 308.372 noćenja.

U odnosu na prvih sedam meseci 2019. godine, beleži se porast u broju noćenja domaćih i stranih turista za 30,3%. Domaći turisti su svoja noćenja uvećali za 16%, a stranci za čak 38 procenata.

Turistički info centri u julu su radili „punom parom”, a od početka godine zabeležili smo posetu od strane gotovo 6 hiljada turista. Najveći broj stranaca, koji su ušli u naše info centre na Trgu Slobode i Železničkoj stanici u tom periodu, poreklom su iz Nemačke, Rusije, Turske, Francuske, Velike Britanije, Indije, Španije, Slovenije, SAD-a i Hrvatske. Interesantno je spomenuti da su nas u julu posetili i gosti iz karipskog ostrva Kurakao, Bahreina, Tajlanda, Indonezije, Kolumbije, Brazila.

Izvor: Turistička organizacija grada Novog Sada

Fotografije: Aleksandar Milutinović

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!