fbpx

Poreč i Rovinj

croatia-city-rovinje-port-161393

Poreč je grad na zapapadnoj obali Istre. Zbog duge istorije i dobrog položaja samog grada, Poreč je popularna turistička destinaciju na istarskom poluostrvu. Poreč ima dugu istoriju, a u centru grada moguće je videti antičke hramove i spomenike.

Posetioce ovaj istarski grad privlači umerenom mediteranskom klimom, kulturno-istorijskim spomenicima, turističkom tradicijom, festivalima, plažama. Glavne delatnosti u ovom gradu su voćarstvo, maslinarstvo, ribarstvo i turizam.

U Starom gradu ostao je sačuvan raspored ulica koje su Rimljani u 2. veku p.n.e. sagradili, a neke od ulica zadržale su svoja tadašnja imena. U Starom gradu se mogu videti ostaci zidova i temelja najvećeg hrama u Istri iz 1. veka – Hram Neptuna.

Eufrazijeva bazilika

Eufrazijeva bazilika koja je sagrađena u 6. veku, najznačajniji je i jedini upotpunosti sačuvan antički spomenik u Poreču. Bazilika se nalazi na Uneskovoj listi Svetske baštine. Posetioci svakog dana mogu posetiti baziliku i videti arheološke ostatke, mozaike kojima je unutrašnjost crkve oslikana, umetničke predmete starohrišćanskog i srednjovekovnog perioda, kao i ceo kompleks Eufrazijeve bazilike.

Porečke kule

Sa ciljem zaštite od Otomanskog carstva, u 15 veku je sagrađeno 11 kula, od kojih su 3 danas sačuvane.

Plaže

Istarsko poluostrvo je poznato po kristalno čistom moru i divnim plažama. Plaže su šljunkovite i popločane. Plaže Plava i Zlatna Laguna imaju Plavu zastavu, što označava ekološki standard kvaliteta mora i plaža, a Plava zastava se dodeljuje svake godine, ukoliko se ispune standardi.

Za sve ljubitelje vožnje bicikla postoji biciklistička staza dugačka 250 kilometara, koje prolaze kroz maslinjake i vinograde, a postoji i pešačka staza duž cele obale.

Sveti Nikola je ostrvo udaljeno 5 minuta vožnje brodom od Poreča, koji prevozi na svakih pola sata. Na ostrvu se nalaze uređene ali i divlje plaže, borova šuma ali i kućice na drveću i kućice zakopane na tlu u okviru „Istrian Fantasy Foresta“, koje podsećaju na hobitsko selo.

Između Poreča i Rovinja nalazi se Limski zaliv, gde se često mogu videti delfini. U zalivu dugom 11 kilometara se uzgajaju školjke i ribe. Sam zaliv je okružen šumama različitog drveća, uglavnom različitih vrsta hrasta.

Rovinj

Rovinj je jedan od najposećenijih gradova na istarskoj obali, koji je 1963. proglašen nacionalnim spomenikom. Pored Poreča, Rovinj je jedna od vodećih turističkih destinacija u Hrvatskoj.

Ovaj gradić ima nešto manje od 15.000 stanovnika, a nekad je bio luka i ribarsko naselje.

Kao i većina istarskih gradova, Rovinj je pripadao Mletačkoj Republici, što je primetno po današnjoj arhitekturi grada. Atmosfera grada, uske ulice i kuće pastelnih boja prepoznatljivi su za ovaj grad. Stari grad je prepun restorana, galerija, prodavnica i barova.

Crkva Svete Eufemije

Današnja crkva Svete Eufemije je sagrađena u 10. veku, u venecijanskom arhitektonskom stilu. U 17. veku je dograđen zvonik, sa kog se pruža veličanstven pogled na grad Rovinj.

Na 40 minuta vožnje od Rovinja nalazi se najveći grad u Istri – Pula.

Plaže

U Rovinju se nalazi veliki broj plaža sa kristalno čistom vodom, a sezona za kupanje se kreće od maja do septembra. Plaže Valalta, Cuvi, Cisterna nude raznolik sadržaj od barova, kafića do sportskih aktivnosti i sadržaja za decu, kao i plaže Amarin, Veštar i Mulini, koje poseduju Plavu zastavu.

Crveno ostrvo

Crveno ostrvo je sastavljeno od dva ostrva, ostrava Svetog Andrije i ostrava Maškin, koje je udaljeno 15 minuta vožnje brodom od Rovinja. Na ostrvu su uglavnom kamene plaže, ali ima i deo peščane plaže.

Autor: B. S.

Fotografije: Turistički žurnal

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!