fbpx

Pooštrene epidemiološke mere u Crnoj Gori, uveden i novi režim ulaska u zemlju

travel-restrictions-4979476_1920

Inspekcije u Crnoj Gori intenzivno kontrolišu trgovačke centre nakon što je u subotu stupila na snagu odluka zdravstvenih vlasti da u te objekte mogu ući jedino potpuno imunizovane osobe, one s negativnim testom na koronavirus ili one koje su zarazu prebolele.

Tu odluku crnogorska vlada donela je u sklopu pooštravanja epidemioloških mera, nakon što je broj zaraženih koronavirusom za mesec i po porastao s 500 na 7500.

Iste uslovee od ranije moraju ispunjavati gosti u unutrašnjem, delu ugostiteljskih objekata i u noćnim klubovima.

Nove mere ukidaju status delomično cepljene osobe koja je primila samo jednu dozu cepiva i digitalne će covid potvrde odsada biti valjane samo ako osoba ispunjava uslov da je prošlo 14 dana od druge doze cepiva.

Mjere predviđaju i da će od 14. septembra u Crnu Goru moći ući samo osobe koje imaju negativan test na koronavirus, koje su potpuno cepljene ili su u poslednjih pola godine prebolele zarazu.

Tokom leta u Crnu Goru se moglo ući bez ograničenja, a otvaranjem granica ta zemlja je imala gotovo rekordnu posetu turista, uglavnom iz regije i istočne Evrope.

Obrazlažući nove mere crnogorska ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović rekla je da su se zdravstvene vlasti opredelile prednost dati cepljenju umesto policijskom času na teritoriji države.

“Ohrabrujuća činjenica je da je u Crnoj Gori 45 posto punoletnih građana cepljeno barem prvom dozom, ali taj postotak mora biti značajno bolji”, istakla je Borovinić Bojović.

Školska godina u Crnoj Gori počela je 1. septembra, a broj zaražene dece u školama i vrtićima je ispod 0,2 posto, pa će nastava trajati sve dok to bude moguće, a učenici će preći na on-line nastavu samo ako bude nužno.

Crna Gora poslednjih nedelja beleži u proseku oko 550 obolelih na dnevnom nivou.

Ukupan broj zaraženih od početka pandemije prešao je 120 000, što je gotovo jedna petina ukupnog stanovništva Crne Gore.

Crnogorske zdravstvene vlasti su sredinom marta, kada je ta zemlja bila u vrhu država Evrope po broju inficiranih u odnosu na broj stanovnika, uvele oštre epidemiološke mere, između ostalog i policijski čas i zatvaranje ugostiteljskih objekata.

Nakon šest nedelja te mere su dale rezultate i broj obolelih je naglo opao, što je dopustilo crnogorskoj vladi da otvori granice i ukine većinu epidemioloških mera, te sredinom maj počne akciju masovnog cepljenja.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!