fbpx

Ponta de Piedade – jedna od najzanimljivijih turističkih atrakcija u južnom delu Portugala

portugal-4259397_960_720

Stene rtova Ponta da Piedade jedna su od najlepših prirodnih karakteristika Algarvea, grada u južnom delu Portugala. Ova dramatična krečnjačka obala je formirana od morskih stubova, krhkih kamenih lukova i skrivenih pećina, a sve su isklesane divljim zimskim olujama.

Ponta da Piedade je sumoran i vetrovit rt, a lepota regiona se otkriva tek kada se spuštate niz litice, gde otkrivene litice otkrivaju svoju zlatnu boju, a tirkizne morske vode prekrivaju nesigurno izbalansirane stenske formacije. Rt se može opisati samo kao zapanjujući.

Za vašu posetu Ponta da Piedade, postoje dve metode za istraživanje rtova, bilo sa kopna putem pešačkih staza do obale, ili sa mora, kao deo ture brodom. Ove ture čamcem zapošljavaju nekadašnje ribarske čamce i mogu se kretati fascinantnim strukturama litica, dok za avanturističkije posetioce postoje ture kajakom.

Poseta Ponta da Piedade na kopnu je podjednako ugodna, sa pešačkim stazama koje se kreću po vrhovima litica, nizom stepenica koje vode do najživopisnije uvale.

Ponta da Piedade, nalazi se 3 km južno od Lagosa. To je izložen i neplodan rt, gde su litice i obala glavna atrakcija.

Na rtu se nalazi svetionik, parking (bez noćnog kampovanja), nekoliko suvenirnica i restoran Sol Nascente. Najbolji deo litica je na istočnoj strani (levo od svetionika, odmah iza tezgi sa poklonima), a tu je i stepenište koje vodi do podnožja ove prelepe uvale.

Šetalište na vrhu litice počinje na parkingu i nastavlja se duž obale do Cascade Vellness Resorta, ali nažalost, ne nastavlja se do plaže Porto de Mos.

Da biste došli do Ponta da Piedade, moraćete da se vozite, pešačite ili uhvatite taksi (5-6 € od centra Lagosa), pošto nema javnog prevoza. Direktna šetnja od centra Lagosa traje oko 30 minuta, ali postoji obalna staza koja prolazi pored plaže Praia Dona Ana i Praia do Camilo.

Tokom leta postoji turistički-drumski voz koji povezuje Ponta da Piedade sa Lagosom. Mini voz ima polazak na svakih 55 minuta i jedan košta 3,50 evra.

Najupečatljiviji način da doživite Ponta da Piedade je obilazak malog čamca, koji je u stanju da se plete između stenovitih struktura. Ove ture polaze iz marine u Lagosu i obično koštaju između 20 evra za obilazak od 75 minuta ili 25 evra za obilazak od 120 minuta.

Izvor: Lagos Portugal Guide

Fotografije: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!