fbpx

Pokrajinska vlada izdvojila 300 miliona dinara za obnovu Sremskih Karlovaca i revitalizaciju kulturnog turizma

laptop-3196481_1920

U Sremskim Karlovcima održana je konstitutivna sednica Odbora za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca, na kojoj je dogovoreno da se formira tim koji će izgraditi trogodišnji plan obnove i razvoja centra naše istorije, duhovnosti i kulture.

– Okupili smo se da bismo zajednički sagledali dosadašnje rezultate i nastavili sa obnovom Sremskih Karlovaca, uz novi trogodišnji program obnove kulturno-istorijskog nasleđa, ali i uz program podsticaja razvoja i drugih segmenata života i rada – izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Pokrajinske Vlade.

Zajedno s vladikom sremskim Vasilijem, Mirović i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obišli su Rimokatolički župni ured, Sabornu crkvu, Patrijaršijski dvor i Biblioteku.

– Završili smo sanaciju fasade Sabornog hrama, u toku su radovi na rekonstrukciji Rimokatoličkog župnog ureda, nastavljamo s radovima i na obnovi fasade Patrijaršijskog dvora – izjavio je Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, u toku je i priprema projektne dokumentacije za brojne infrastrukturne sadržaje u ovoj opštini.

– Uveren sam da ćemo u godinama pred nama učiniti sve da Sremske Karlovce, naše najsjajnije i najznačajnije kulturno nasleđe, oživimo i obnovimo – izjavio je Mirović.

On je podsetio da je Pokrajinska vlada, putem Budžetskog fonda za Sremske Karlovce, izdvojila gotovo 300 miliona dinara za fazu obnove koja je u toku.

– Ono na čemu ćemo insistirati prilikom donošenja tog programa jeste da napravimo korak dalje, a to je da Sremski Karlovci dobiju kulturni centar koji bi obuhvatio sve aspekte kulture, mogućnost održavanja pozorišnih predstava, likovnih događaja, muzičkih sadržaja i festivala, ali koji bi mogao da se pretvori i u bioskopski prostor – izjavila je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Prema rečima ministarke Gojković, to je ono što je potrebno Karlovcima i što bi pratilo savremene tokove stvaranja kulturnog turizma i jednog, kako je rekla, održivog razvoja ovog zaista prelepog mesta.

Vladika sremski Vasilije zahvalio je Vladi Republike Srbije i Pokrajinskoj vladi, jer su – kako je kazao – dali ogroman doprinos da bude usvojen Zakon o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticaju razvoja Sremskih Karlovaca.

– Ovde se nalazi kultura našeg naroda, ovo je jedan dragulj koji moramo sačuvati – izjavio je vladika sremski Vasilije.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!