fbpx

Pojedini evropski gradovi naplaćivaće turističku taksu – Neki uvode i “noćni” porez za posetioce

ricardo-gomez-angel-h7DDf3M8Oqw-unsplash

Vest da će Venecija naplaćivati ulazak u grad čak i na nekoliko sati, odjeknula je kao “bomba” prošlog aprila, jer to znači dodatni trošak za turiste, ali istovremeno – potencijalno “rasterećenje” grada.
Kako je rečeno još tada, posetioci će na jednodnevnim izletima morati da plate naknadu od 3 do 10 EUR, zavisno od toga u kom periodu godine posećuju prelepi italijanski grad.
Ali, Venecija u ovom nije jedina. Pored nje, još dva evropska grada uvode tzv. turističku taksu, a to su Valensija i Barselona. Treba reći i da je Tajland najavio isti plan, sa taksom od 8 EUR, dok je u nekim drugim zemljama ova mera uveliko na snazi.
Recimo, boravišna taksa u Austriji varira u zavisnosti od toga koja je pokrajina u pitanju, a turističku taksu naplaćuje i Belgija, gde je u određenim smeštajnim objektima uključena u cenu zakupa sobe, dok se u drugima – plaća zasebno.

*Da li je ovo pametna ideja?
Kada je reč o navedenim gradovima – Veneciji, Valensiji i Barseloni – ideja je da naplata ove takse krene tokom 2023, što je potez za koji pojedine turističke organizacije upozoravaju da bi mogao da ošteti granu turizma.
Svakako, uvođenje turističke takse je pokušaj da se ograniči “preterani turizam”, prenose mediji.
Stopa, nazvana Evropski sistem informacija i ovlašćenja za putovanja (ETIAS), primenjivaće se na one koji posećuju šengenski prostor od novembra ove godine. Dakle, svi turisti koji nisu iz EU moraće da plate 7 EUR za ulazak bez viza – i to će morati da se obnavlja na svake tri godine.
Osim toga, sve veći broj španskih regiona naplaćuje svaku noć provedenu u hotelskom smeštaju, dok će Valensija krajem godine uvesti potpuno novu turističku taksu.
U Barseloni, glavnom gradu Katalonije, već je na snazi taksa za posetioce, ali će se ove godine povećati.
S druge strane, predsednik pokrajinskog saveta Malage, Francisko Salado, izjasnio se protiv poreza EU i rekao da je turizam ekonomski motor Malage i Andaluzije i kritikovao potencijalni porez. Navodi da bi ovo mogao da bude veliki problem za Španiju.
Drugi gradovi širom Evrope već imaju noćnu taksu za posetioce, poput Praga, Berlina, Hamburga, Budimpešte i Amsterdama.

Izvor: eKapija

Fotografija: Unsplash

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!