fbpx

Počinje bitka za odlučujuću turističku 2021. – vucimo brze i učinkovite poteze!

idea-1855598_1920

Septembar je za turističku industriju uvek varljiv mesec.

Još uvek traje postezona, more je lepo za kupanje, za čas se utekne u letargiju babljeg leta i jeseni. I eto ti Božića. No, ovaj put to nije slučaj.

Ovogodišnji Covid-19 septembar zove na – alarm. Posebno što, kada je o širenju pandemije reč, ništa ili suviše malo znamo. A turistička 2021. na našim je vratima. Na potezu je Ministarstvo turizma i sporta koje treba početi vući poteze. Brze i učinkovite.

I stalno osveštavati sve učesnike u igri da su nekadašnja vremena za nama te da počinje nova igra. 

S puno varijabli i tri moguća scenarija: 

  • Scenario A – Uobičajeno normalno,
  • Scenario B – Novo normalno i 
  • Scenario C – Hibridno kao spoj uobičajenog i novog normalnog.

To od svih igrača na turističkoj sceni traži atipičan, asimetričan i hrabar pristup. Nije vreme za skrivanje.

Ono što je jasno od dosad iskušenog jeste da ”lockdown” nije rešenje. Toga su čak sve više svesni i manje emotivni Nemci i još manje emotivniji Švajcarci. Razlog je svugde isti – spasiti radna mesta. I vlastiti proračun.

Nova turistička mobilizacija

Covid-19 je, hteli ili ne hteli, postao naša stvarnost. U takvim vremenima potrebna nam je nova turistička aktivacija ili ako želite – mobilizacija. Ne sutra ili prekosutra – već danas.

U našem konkretnom slučaju upitno je, dok ne vidimo u kom će pravcu svijet krenuti, brzo i učinkovito razraditi dokument za narednu godinu, nazovimo ga za ovu priliku Turistički akcijski plan (TAP) 2021 sa nekoliko jednostavnih, ali učinkovitih i svima razumljivih ekonomskih i komunikacijskih mera.

Ključni segmenti sveobuhvatnog TAP-a trebaju, dakle, sadržavati tri taktička pravca:

  • zakonodavno– finansijski, ¸ ;
  • komunikacijski i 
  • edukacijski. 

zakonodavno – finansijskom smislu krucijalno je daljnje smanjivanje PDV-a u turizmu za smeštaj i ugostiteljstvo na jedinstvenu stopu od 10 % odnosno na razinu nama konkurentnih mediteranskih zemalja te izmena posebnog postupka  o oporezivanju turističkih agencija, koji već duže vreme uporno zazivaju Tomislav Fain u ime Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Boris Žgomba u ime Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Rešavanje ovog pitanja od strane Ministarstva finansija postaje upravo sada posle ”lockdowna” hamletovsko ”biti ili ne biti” za putničke agencije, koje su realno gledajući pretrpele najveće finansijske štete u turističkom sektoru. 

I zapravo začuđuje što to već ranije nije učinjeno. Nema više ni prostora ni vremena za kalkulacije i rasprave. Inače je ovo pitanje dignuto i na nivou same Evropske komisije (EK) koja će o tome odlučivati do kraja ove godine. 

Pa zar će Vladi RH, koja je istinu za volju do sada puno učinila za turizam, EK nametati ono do čega smo sami trebali doći, barem što se u ovom pojedinačnom pitanju tiče poslovanja hrvatskih turističkih agencija?

Ključne reči

U komunikacijskom pristupu TAP-u nužno je u sklopu Hrvatske turističke zajednice osmisliti  takođe tri ranije spomenuta pristupa scenarija  – zavisno što će tok pandemije nametati.

Optimalno bi bilo da ključne reči za postavljanje polaznog komunikacijskog koncepta budu, između ostalih,  SIGURNOST, BLIZINA i RAZLIKOVNOST.

Drugim rečima, treba jasno što uopšteno što selektivno reći šta se konkretno i na kojim niovima preduzima na sigurnosnom odnosno antivirusnom planu, stalno nastaviti podsećati na privlačnost Hrvatske zbog auto – dosega većini evropskih emitivnih destinacija te razlikovnost u fokusu održivog okoliša, bogate i maštovite eno-gastro, kulturne, sportske i nautičke ponude i iskrenog domaćinstva.

Sama ulaganja u nacionalnu turističku promociju na inostranim tržištima valja što učinkovitije postaviti što znači ”obrnuti” svaki evro više puta te stalno meriti učinkovitost odnosno ako je potrebno čim brže ciljno menjati smer i dinamiku medijskih investiranja.

Što se edukacijskog dela tiče, posebnu pažnju valja posvetiti, ponovo to ističem,  postepenom razvijanju nove destinacijske kulture kod onih koji upravljaju konkretnim destinacijama – znači i privatnog i javnog sektora.

Svi učesnici trebaju biti pri tom što detaljnije upoznati sa novim trendovima u turističkoj potrošnji i turističkim trendovima, budući da to sada ipak nije slučaj na način da se stvara novija i kvalitetniji nivo destinacijskog razumevanja i sinergije. Nema druge. Nepogoda slogu rađa!

Da se ne bi izgubilo na dinamici, ali i na učinjenom, uputno bi bilo kontrolisati tok izvedbe TAP-a putem zajedničke koordinacije javnog i privatnog sektora na nivou Ministarstva turizma i sporta i to u redovnom 10- nedeljnom ritmu.

Ovaj put ”oprosta” radi propusta ne bi trebao biti. Ma kako se ko zvao.

I za kraj.

Valja sačuvati i nota bene ojačati u upravljačkom, finansijskom i tehničkom delu nacionalnog vazdušnog prevoznika – Croatia  Airlines (CA). 

CA mora opstati i ostati jedan od ključnih segmenata ”odbrane” nacionalnog turističkog eco sistema.  Spreman da uskoči u svakoj prilici kad odustanu ostali inostrani avio prevoznici, ali i da strpljivo razvija redovne, izvanredne i charter linije što se turizma tiče. Kao što je to u trgovini u nekadašnja vremena pametno radila Dubrovačka Republika sa svojom trgovačkom mornaricom.

Uostalom, zato je domaća avio kompanija i utemeljena na nekadašnjem Zagalu (Zagreb Airlines) u julu već davne 1990. 

I pri tom ne zaboravimo: Male zemlje su osuđene da promišljaju i deluju bolje, brže i učinkovitije nego njihova velika braća. Jer, kad krizna situacija zakuca na vrata, male nito ni ne vidi. Uvek bilo i – bit će!

GLASNO RAZMIŠLJANJE: Edvin Jurin

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!