fbpx

Početak zimske sezone u Crnoj Gori sredinom decembra, ski centri spremni

28799DCD-FAAB-467B-BF96-2C7E443CA888

U Kolašinu i na Žabljaku završene su pripreme za zimsku sezonu, koja zvanično treba da počne 15. decembra.

Na Savinom kuku i Skijalištu 1600 sva postojeća skijaška infrastruktura kao i ugostiteljski kapaciteti koji se nalaze u sklopu skijališta potpuno spremno će dočekati prve goste koje očekuju već polovinom narednog meseca.

U Kolašinu će za sezonu biti gotova i žičara koja će povezati dva skijališta sa 45 kilometara skijaških staza, čime će to biti najkonkurentniji zimski centar u regionu.

Očekuju se pre svega domaći gosti, a onda i iz regiona, pre svega Albanije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine (BiH).

Početak zimske turističke sezone, kako se najavljuje, planiran je za 15. decembar, što će zavisiti u velikoj meri od epidemijske situacije, kao i vremenskih uslova.

Vršilac dužnosti direktora Skijališta Crne Gore, Đuro Milošević, kazao je da su već u završnim pripremama zimske sezone, nakon veoma uspešne letnje.

– Ski centar Kolašin 1600 trenutno raspolaže sa najmodernijom šestosednom isklopivom žičarom otvorenog tipa sa 10,5 kilometara skijaških staza. U toku su završni radovi na izgradnji žičare K7 čijom izgradnjom će ski centar Kolašin 1600 proširiti kapacitete skijaških staza sa dodatnih 10,5 kilometara. To znači da ćemo tokom predstojeće zimske turističke sezone imati ukupno 21 kilometar skijaških staza – naveo je Milošević.

On je dodao da će izgradnjom žičare K7 doći do objedinjavanja ski centra Kolašin 1600 sa ski centrom Kolašin 1450.

– Objediniće se ski centri i onda ćemo imati ukupno sa Kolašinom 1450 oko 45 kilometara skijaških staza, čime će ski centar na području Kolašina biti jedan od najkonkurentnijih u regionu – kazao je Milošević.

U prethodnom periodu, kako je dodao, odrađene su promocije za nekoliko tržišta. Tako je nedavno grupa od deset turoperatora iz Turske boravila u studijskoj poseti Crnoj Gori, u organizaciji Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Prema njegovim rečima, u saradnji sa NTO u narednom periodu u planu je promocija zimske turističke sezone u regionu, tačnije Srbiji, Albaniji, Hrvatskoj i BiH.

– Takođe, u saradnji sa NTO početkom decembra imaćemo studijsku posetu turoperatora iz Češke i Slovačke. Imamo najave istih poseta od turoperatora iz Albanije i Slovenije – najavio je Milošević.

Direktorka Turističke organizacije Žabljak, Vanja Krgović Šarović, rekla je da je sve spremno za turiste i da samo čekaju sneg.

Hoteli su trenutno zatvoreni i očekuje se da će se otvarati početkom sezone, što zavisi od snega i epidemiološke situacije.

– Trenutno se nalazimo u finalnoj fazi pripreme za zimsku sezonu, a to znači da su smeštajni objekti zatvoreni. Kada je u pitanju promotivna kampanja, ona je u kontinuitetu, ali je većim delom završena od lokalne TO u saradnji sa NTO – kazala je Krgović Šarović.

Što se tiče cena, kažu da su ove godine konkurentni u regionu.

– Već imamo hotele sa četiri zvezdice koje nude cenu od 24 EUR za usluge spavanja sa doručkom, naravno ako turisti borave četiri ili više noći. Definisana je cenovna politika, pripremljena je turistička privreda za početak sezone koju očekujemo 15. decembra – kazala je Krgović Šarović.

Ona je dodala da, na žalost, imaju nasleđeni hendikep da i dalje zavise od snežnih padavina.

– Prema nekim prognozama, očekujemo sneg uskoro. Još nemamo veštačko osnežavanje na stazama, ali sa druge strane, ukoliko ne bude dovoljno snega u pravom trenutku, imamo celokupnu ponudu na otvorenom od Nacionalnog parka Durmitor ili u samom parku. Imamo i rafting koji je otvoren za celu godinu, tako da su to neke dodatne opcije za uživanje – rekla je Krgović Šarović.

Što se tiče tržišta, fokusirani su na domaće goste i iz regiona, mada, kako je kazala, imaju interesovanja turista sa ruskog govornog područja.

Ona je dodala da očekuju i posebne epidemiološke mere koje će biti propisane posebno za vreme božićnih i novogodišnjih praznika.

– Samim tim je izostao rani buking kada su u pitanju rezervacije, koje nisu na očekivanom nivou. Navikli smo da u ovom periodu imamo 100% bukiran smeštaj za praznike – rekla je Krgović Šarović.

Ove godine je to na nivou od oko 40%, kako u kolektivnom tako i u individualnom smeštaju, što govori o velikoj opreznosti posetilaca i samom iščekivanju propisanih mera i samom situacijom sa Covid-19.

Ona smatra da će to uticati na dolazak stranih turista.

– Naša glavna očekivanja su domaći gosti, zatim gosti iz regiona kao iz Ukrajine – zaključila je Krgović Šarović.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!