fbpx

Počeo Kopaonik biznis forum – Srbija dobro prošla tokom pandemije koronavirusa

headway-F2KRf_QfCqw-unsplash

Kopaonik biznis forum u organizaciji Saveza ekonomista Srbije počeće danas u Beogradu i trajaće do 27. maja, a glavna tema ovogodišnjeg foruma, koji se održava u hibridnom formatu, biće “Svet posle kovida 19 – novi izvori rasta u promenjenim uslovima poslovanja“.

Na 28. KBF-u biće ukupno održana 22 panela u beogradskom hotelu Metorpol, uz limitran broj učesnika zbog epidemije korona virusa.

Novina u odnosu na sve prethodne jeste da će zdravstveni panel biti održan na početku foruma u nameri da se istakne značaj ovog aspekta u borbi protiv pandemije.

Predviđeno je učešće više od 130 panelista, a omogućeno je besplatno praćenje rada foruma putem direktnih prenosa preko Jutjub platforme na sajtu KBF ili aplikacije. 

Na samom događaju biće prisutni svi moderatori i panelisti, predstavnici medija, kao i ograničeni broj posetilaca, predstavnika partnera i sponzora ovog događaja. 

Forum će i ove godine biti svojevrsna interaktivna platforma za razmenu mišljenja, argumentovanu, konstruktivnu raspravu, uz sagledavanje ključnih ekonomskih, zdravstvenih i društvenih izazova u periodu tokom i nakon pandemije korona virusa. 
Organizatori su najavili da će na ovogodišnjem 28. KBF-u vodeći domaći i inostrani ekonomski stručnjaci najveću pažnju pokloniti zdravstvenim temama, stanju u zdravstvu u Srbiji tokom pandemije, naučnom napretku u zdravstvu i njegovom doprinosu unapređenju kvaliteta personalizovane medicine u Srbiji. 

Specijalni gost foruma biće Branko Milanović, jedan od vodećih savremenih svetskih ekonomista, gostujući profesor u Centru za postdiplomske studije Univerziteta grada Njujorka (CUNY) i profesor u Londonskoj školi ekonomije, koji će govoriti o globalnim nejednakostima u uslovima kovida. 

Učesnici foruma, koji će biti završen obraćanjem predsednice Vlade Ane Brnabić, biće gotovo svi predsednici privrednih komora zemalja Zapadnog Balkana, ambasadori u Srbiji, kao i regionalni direktori EIB, EBRD, Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Učestvovaće i privrednici iz Srbije i regiona, iz bankarskog i osiguravajućeg sektora, IKT sektora, sektora trgovine, turizma, prerađivacke industrije, energetike, farmaceutske indsitrije, predstavnici javnih preduzeća i lokalne samouprave, domaći i strani ekonomski teoretičari.

Prvi panel u ponedeljak, kada je tzv. Nulti dan foruma, biće posvećen ekonomskim prognozama Zapadnog Balkana u 2020. i 2021, zatim će biti održan panel posvećen makroekonomskim kretanjima u Srbiji, a predviđen je i panel direktora privrednih komora u regionu. 
Planiran je i specijalni događaj posvećen novim startap preduzećima i povratnicima iz inostranstva pod nazivom “Povratak u digitalnu Srbiju”. 

Prvog dana foruma u utorak, kada je i zvanično otvaranje, predviđeno je obraćanje guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković i ministra finansija Siniše Malog.

Biće organizovani i tradicionalni paneli povećeni 4. industrijskoj revoluciji, bankarstvu, osiguranju, stanju u Srbiji iz ugla domaćih i stranih investitora, kao i takozvani ambasadorski panel. 
Drugi dan foruma, u sredu, posvećen je dometima strukturnih reformi, unapređenju uslova poslovanja, stanju u pojedinim privrednim oblastima i sektorima, a najavljeno je i učešće potpredsednice vlade i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović. 

Takođe, biće reči i o pametnoj specijalizaciji, budućnosti obrazovanja i njegovom funkcionisanju u periodu kovida, kao i o tome i šta je potrebno promeniti kako bi obrazovanje i suštinski bio ključni faktor rasta i razvoja srpske privrede. 

Poslednjeg dana foruma u četvrtak, predviđena su dva plenarna izlaganja ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marije Obradović i ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević. 

Biće održana četiri panela i to o zdravstvu i unapređenju personalizovane medicine u Srbiji, takozvanom Horeka sektoru koji je bio najviše pogođen u periodu kovida, kao i o zaštiti životne sredine. 

Forum će svojim izlaganjem zatvoriti premijerka Ana Brnabić.

Inače, pripremljena je specijalna edicija “KBF rivju” za koju pored domaćih autora, učesnika foruma, pišu i govore osnivač Davosa Klaus Švab i potpredsednici Evropske komisije Margaret Vestejdž i Žozef Borelj, nobeolevci Žozef Stiglic, Majkl Felps, Angus Diton i mnogi drugi, a da je urađena i specijalna studija “Unapređenje personalizovane medicine u Srbiji – izazovi i šanse”. 

Srbija je dobro prošla tokom pandemije koronavirusa

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je danas da je Srbija dobro prošla u pandemiji i rast će vrlo verovatno biti u skladu sa planiranim, od sedam odsto.Tradicionalna struktura srpske privede omogućila je Srbiji da zajedno sa masovnim programom Vlade Srbije i NBS prođe relativno neoštećeno kroz pandemiju, rekao je za televiziju K1 Vlahović, koji je osnivač Kopaonik biznis foruma koji danas počinje u Beogradu i održavaće se u hibridnom formatu.Budući rast zavisiće, kako kaže, od performansi koje ostvare tradicionalne privredne gradne kao što su poljoprivreda, industrija, pre svega prehrambena, građevinarstvo i energetika.- Ali sa tradiconalnom strukturom teško da možemo da planiramo robusni rast, potrebni su nam i sektori zanovani na tehničkom progresu koji stvaraju uslove za takav rast”, rekao je Vlahović i naglasio da se moramo promeniti za promene – kazao je Vlahović.Prema njegovim rečima, kovid je promenio svet koji se neće vrati na staro, kovid je ubrzao promene koje za sobom nosi četvrta industrijska revolucija i trajno se menja način na koji se priozivodi distiribuira i razmenjuje vrednost.Srbija se pojavljuje kao atraktivna destinacija za nova ulaganja, rekao je Vlahović i dodao da to u kojoj meri ćemo iskoristi taj talas zavisi od brzine spovođenja reformi.

Predsednik SES-a je nagalsio da će Srbija imati vrlo visok bužetski deficit.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!