fbpx

Plutajući grad na Maldivima dobiće prve stanovnike 2024. godine 

2267DB7A-8B1A-49AE-A8DA-55F1D8D7F77C

Maldivi su ugroženi konstantim porastom nivoa mora. Kako bi razvila plutajući grad koji efikasno odgovara na ovu pretnju, arhitektonska firma Waterstudio udružila se sa kompanijom Dutch Docklands.
Projekat koji je nastao u saradnji sa lokalnom vladom nalaziće se u toplovodnoj laguni na samo nekoliko minuta od glavnog grada Maldiva.

Prvi “ostrvski grad” ove vrste sastoji se od 5.000 plutajućih jedinica, uključujući stanove, restorane, preduzeća i škole, sa kanalima koji prolaze između njih po obrascu sličnom moždanom koralu. 
Očekuje se da će stanovnici početi da se useljavaju u kompleks početkom 2024. godine, dok će ceo grad biti završen do 2027. godine.
Ovaj plutajući grad biće početak nove ere u kojoj se stanovnici Maldiva vraćaju okeanu kroz izdržljive, ekološki prihvatljive plutajuće konstrukcije. 
Novootkriveni projekat sadrži jedinstveni sistem puteva i vodenih kanala inspirisan prirodom po uzoru na efikasnu strukturu stvarnog moždanog korala.
Kompleks stimuliše rast korala stvaranjem plavih ekosistema iznad i ispod površine mora.
Banke veštačkih korala biće povezane sa gradskim podnožjem, podstičući prirodni rast korala. Potopljeni i zaštićeni koralni grebeni lagune će delovati kao prirodni razbijač talasa, pružajući stanarima udobnost i sigurnost u kombinaciji sa međusobno povezanom mrežom plutajućih struktura.
Dizajneri su zamislili plutajuću metropolu kao strukturu sledeće generacije koja balansira između održivosti i mogućnosti za život. Projekat je kreiran kao praktično rešenje za surovu realnost porasta nivoa mora, a ne samo kao budući ideal. Njegova pametna infrastruktura i dinamična, prilagodljiva konfiguracija mogu da odgovore na vremenske i klimatske promene, jer će se grad uzdizati sa plimom.
Projekat štiti i obogaćuje netaknuti morski ekosistem upotrebom inovativne tehnologije održivog razvoja i najboljih ekoloških praksi. Podstiče razvoj Maldiva, kao i mešavinu zelene tehnologije, bezbednosti, komercijalne izvodljivosti i zdravog novog načina života koji će poslužiti kao osnova za buduće plutajuće gradove. Kao rezultat toga, stanovnici Maldiva će postati klimatski inovatori umesto klimatskih gubitnika.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!