fbpx

Planira se gradnja turističko-komercijalnog sadržaja na graničnom prelazu Horgoš

travel

Republička direkcija za imovinu investitor je objekta turističko-komercijalnog sadržaja na graničnom prelazu Horgoš a na autoputu E 75.

Namena objekta je uslužna delatnost (špedicije, pošta, menjačnica, turistički biro, kafe restoran sa kuhinjom, sanitarni čvor, itd.). Svi navedeni sadržaji su predviđeni u prizemlju objekta, sa lakom dostupnošću. Na drugoj etaži objekta predviđen je prostor namenjene sedenju u okviru kafe restorana i sanitarni čvor. Uz objekat je predviđen parking prostor za putnička vozila sa odgovarajućim brojem punjača za automobile na električni pogon (brzo punjenje, i to 10PM-5 punjača), popločane slobodne površine i zelenilo. Za potrebe izgradnje ukida se parking za devet putničkih vozila. Na tom mestu uz objekat turističko-komercijalnog sadržaja predviđena je pomenuta izgradnja 10 parking mesta sa punjačima za električne automobile. Pristup ovim parking mestima i punjačima je sa kolovoza državnog puta.

Šta je još u planu?

U okviru putničko-carinskog terminala planirana je i izgradnja:
– nadstrešnice za kontrolu autobuskog saobraćaja na izlazu iz zemlje;- kontrolnih kabina MUP-a i UC-a na izlazu iz zemlje i ulazu u zemlju;- nadstrešnice za pregled autobusa, na izlazu iz zemlje;- nadstrešnice za pregled autobusa na ulazu u zemlju; i- nadstrešnice za privremeno oduzeta putnička i kombi vozila.
U postojećem stanju granični prelaz, u punom kapacitetu, funkcioniše sa 16 saobraćajnih traka, od čega je 12 namenjeno putničkom saobraćaju, a četiri teretnom. Na ulazu u zemlju tri saobraćajne trake na graničnoj liniji (PA+BUS+TV) se proširuju na šest, od toga četiri za putničke automobile, dva za autobuse i dva za terena vozila.

Na izlazu iz zemlje je analogna situacija: četiri saobraćajne trake za putničke automobile, dve za autobuse i dve za teretna vozila. Na putničko-carinskom terminalu na ulasku u zemlju planirano je proširenje saobraćajnog platoa koje podrazumeva povećanje broja saobraćajnih traka i to za četiri, tako da će ukupan broj traka biti osam za putničke automobile i dva za autobuse. Što se tiče robno-carinskog terminala, na ulazu u zemlju planirana je izgradnja još jedne saobraćajne trake na prilazu graničnom prelazu (prvenstveno namenjena za vangabaritna vozila) i izgradnja 79 novih parking mesta namenjenih teretnim vozilima koja su u procesu granične kontrole, tako da će ukupan broj parking mesta za teretna vozila na ulaznom terminalu iznositi 111.

Što se tiče izlaska iz zemlje, broj saobraćajnih traka za putnička vozila se povećava za dva, tako da će u novoprojektovanom stanju biti ukupno šest traka za putnička vozila i dva za autobuse. Za teretna vozila planirana je izgradnja dve nove saobraćajne trake u dužini od oko 650m (jedna traka od stacionaže km 0+800 do km 1+384.60 i druga traka od stacionaže km 0+800 do km 1+520).

Takođe je predviđena i izgradnja novih 108 parking mesta, koja će obezbediti da teretna vozila ne stvaraju gužve na trakama autoputa i smaim tim se postiže neometano i bezbedno funkcionisanje saobraćaja na prilazu graničnom prelazu

Autor: A. K.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!