fbpx

Pet najsigurnijih gradova na svetu za putovanje posle pandemije

copenhagen-142711_1920

Kompanija Economist Intelligence Unit objavila je Indeks sigurnih gradova koji rangira 60 gradova na osnovu 76 pokazatelja sigurnosti – u kompletnoj infrastrukturi, digitalnom životu, ličnoj bezbednosti, zdravstvu – jednom rečju pripremljenosti za pandemiju.

Mere predostrožnosti zbog pandemije su učinile da gradovi budu još oprezniji u pogledu zdravstvene zaštite i sveukupne sigurnosti kako bi bolje zaštitili svoje stanovništvo.

Na vrhu liste se nalaze Kopenhagen, Toronto, Singapur, Sidnej i Tokio

Stanovnici tih gradova podelili su svoja iskustva kako su promene uzrokovane pandemijom gradove učinile sigurnijim i otpornijim i šta putnici još treba da znaju da bi bili sigurni kada se odluče da posete neke od ovih gradova.

Kopenhagen

Na vrhu liste se nalazi danski glavni grad, rangiran posebno dobro zbog indeksa ekološkog razvoja, koji meri održivost, kvalitet vazduha, upravljanje otpadom i pokrivenost urbanih šuma.

Poslednji faktor je apsolutno uticao na to kako su se grad i njegovi stanovnici nosili s ograničenjima pandemije, koja su u potpunosti ukinuta od septembra 2021. godine

– Parkovi i zelene površine, kao i vodeni putevi bili su popularni tokom pandemije. Stanovnici Kopenhagena su se šetali kupujući hranu za poneti i uživajući u mnogim gradskim prostorima – rekao je stanovnik Kopenhagena Asbjørn Overgaard, izvršni direktor neprofitne organizacije Copenhagen Capacity.

Toronto

Najveći kanadski grad zauzeo je drugo mesto u indeksu ukupne sigurnosti, s dobrim rezultatima u infrastrukturi i sigurnosti okoline.

Stanovnici ističu inkluzivnu kulturu koja ceni ciljanu komunikaciju u zajednicama, posebno kada je u pitanju svest o vakcinaciji i usvajanje novih društvenih formi.

Stanovnik Toronta Farida Talaat ukazuje na to kako je grad pokrenuo niz programa vakcinacije specifičnih za zajednicu kako bi grad učinio sigurnijim.

Plan za vakcinaciju kod kuće delovao je tako da je osigurao prve doze stanovnicima koji nisu mogli da napuste svoje domove.

Mještani se takođe osećaju sigurno zbog duge gradske istorije multikulturalnosti.

– Tipična skupina ljudi verovatno ima ljude različitih etničkih grupa i religija. Toronto je grad otvorenog uma u kojem se možete osećati sigurnim i biti ono što jeste – rekao je Filipe Vernaza, koji živi u gradu od 1998. godine.

Singapur

Na drugom mestu po digitalnoj bezbednosti, zdravstvenoj bezbednosti i sigurnosti infrastrukture, Singapur je iskoristio te prednosti kako bi se brzo kretao tokom ranih dana pandemije te je brzo uveo digitalni nadzor i praćenje kontakata.

Zemlja se takođe može pohvaliti jednom od najviših svetskih stopa vakcinisanosti (trenutno 80%), ali sve to još uvek zahteva strogo praćenje kontakata s obzirom na nove varijante.

– Pre nego što mogu da uđu u zgrade ili prostorije, svi stanovnici moraju da skeniraju svoj TraceTogether token ili mobilnu aplikaciju za SafeEntry prijave.

Ovo omogućava vlastima da brzo pronađu pojedince koji su mogli da se pomešaju sa zaraženima ili da stupe u kontakt s njima kako bi se odredio karantin – rekao je stanovnik Singapura Sem Li, koji vodi istoimeni blog o putovanjima.

Sidnej

Najveći australijski grad je među prvih 10 po zdravstvenoj bezbednosti. Australija je bila jedna od prvih zemalja koja je u potpunosti zatvorila svoje granice tokom pandemije i zadržala je stroge mere izolacije s porastom broja slučajeva.

Stopa smrtnosti od kovida 19 po glavi stanovnika u Australiji i dalje je jedna od najnižih u svetu.

Kada vakcinacija u Novom Južnom Velsu dosegne 70%, očekuje se da će mnoga od tih ograničenja biti ukinuta, a međunarodne granice će se otvoriti u novembru.

– Zaista se nikada nisam osećala tako sigurnom u zemlji kao sada kada živim u Sydneyu – rekla je Chloe Scorgie, osnivačica australijske veb stranice za putovanja Passport Down Under, koja se prvi put preselila u Sydney 2018. godine.

Grad je takođe bio na prvom mestu što se tiče digitalne bezbednosti.

Tokio

Glavni grad Japana zauzeo je peto mesto u ukupnom indeksu i na samom je vrhu indeksa zdravstvene sigurnosti, koji meri činioce kao što su univerzalna zdravstvena zaštita, spremnost na pandemiju, očekivani životni vek, mentalno zdravlje i smrtnost od kovid 19.

Iako je broj obolelih porastao tokom Olimpijskih igara, stope su dramatično pale jer je broj vakcinisanih dosegao gotovo 60 odsto stanovništva. U svetlu pozitivnih vesti, Japan je najavio postupno ukidanje ograničenja od kraja septembra 2021.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!