fbpx

Pet evropskih destinacija za sve ljubitelje sira

andra-c-taylor-jr-_L5MGd0w1FQ-unsplash

Evropa je poznata kao kontinent koji neguje posebnu ljubav prema siru, a pred vama je lista pet najboljih evropskih destinacija za ljubitelje ovog proizvoda.

Od užurbanih pijaca sira i fascinantnih muzeja, do praktičnih radionica izrade sira, ovo su evropske destinacije koje ne treba da propustite.

Rokfor, Francuska

Nije iznenađenje što ova lista počinje u Francuskoj, u gradu Roquefort-sur-Soulzon koji se nalazi na jugu zemlje. U ovom mestu se proizvodi jedan od najpoznatijih plavih sireva na svetu, napravljen od ovčijeg mleka sa plemenitim plavim plesnima.

Naziv “rokfor” je zaštićen i odnosi se samo na ovčiji sir sa plesnima u testu, koji je sazrevao u pećinama Rokfora, koje možete da posetite i na taj način se upoznate sa proizvodnjom ovog čuvenog sira.

Grijer, Švajcarska

Ovaj srednjovekovni grad je živopisna mešavina kaldrmisanih ulica i bujnih livada, ali njegov glavni “mamac” jeste činjenica da je ovo dom tvrdog sira Grijer i to već od 12. veka.

U ovom švajcarskom gradu možete da posetite fabriku “La Maison du Gruyere” da biste saznali više o samoj istoriji fabrike, ali i na licu mesta videli kako se pravi sir.

Nakon toga obavezna je pauza u obližnjem restoranu u kojem je na meniju nekoliko jela, koja se baziraju upravo na ovom slavnom siru.

Parma, Italija

U gastronomskoj srcu Emilije-Romanje u severnoj Italiji, proizvodi se možda i jedan od najpoznatijih izvoza Italije, čuveni Parmigiano Reggiano, poznatiji kao parmezanski sir.

Tokom obilaska fabrike možete da vidite ceo proces pravljenja ovog tvrdog, polumasnog sira od neobranog kravljeg mleka, vrlo bogatog ukusa. U Parmi se nalazi čak i muzej koji je u potpunosti posvećen ovom italijanskom “kralju sireva”,

Gauda, Holandija

Poznat po istoimenom siru, grad Gauda je deo holandske doline sira – regije prepune aktivnosti za ljubitelje sira. U njemu se nalazi muzej u kojem možete da otkrijete kako se sir proizvodi i sazreva, ali i spomenik u vezi sa sirom, te da prisustvujete manifestaciji u čast sira, ili posetite čak i nekadašnje kuće za merenje sira.

Pag, Hrvatska

Hrvatsko ostrvo Pag poznato je po mesečevom pejzažu i svom lokalnom siru. Sir koji se proizvodi isključivo na Pagu je sir koji koristi mleko ovaca hranjenih aromatičnom lokalnom vegetacijom, poput žalfije, koja je od jakih vetrova prirodno prekrivena morskom solju.

Žalfija siru daje karakterističan oštar i slan ukus. Obiđite obavezno fabriku Sirana Glogora u kojoj se pravi najnagrađivaniji hrvatski sir, kako biste saznali više o samom procesu izrade, te probali čuveni sir.

Izvor: eKapija

Fotografija: Unsplash.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!