fbpx

Pariska katedrala Notr Dam na putu za ponovno otvaranje do 2024

hannah-reding-qv9DvC2hh44-unsplash

Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Evrope sprema se da se ponovo otvori do kraja 2024.

Kako prenosi Associated Press, rekonstrukcija katedrale Notr Dam u Parizu teče skoro četiri godine nakon razornog požara koji je uništio čuveni toranj građevine i veći deo njenog krova.

Rekonstrukcija je počela prošle godine nakon što su radnici konačno uspeli da stabilizuju katedralu nakon požara u aprilu 2019. Zvaničnici nameravaju da vrate spomenik u gotičkom stilu na način na koji je bio, rekonstruišući toranj visok 315 stopa koji se srušio.

„Povratak tornja na nebo Pariza biće po mom mišljenju simbol da pobeđujemo u bitci kod Notr Dama“, rekao je za AP general Žan-Luj Žoržlin, koji vodi projekat obnove. „Moj posao je da budem spreman za otvaranje ove katedrale 2024. I uradićemo to. Borimo se svakog dana za to i na dobrom smo putu.”

„Najveći izazov je da se svakog dana precizno pridržavamo planiranja koje smo uradili“, dodao je Džordžlin. „Imamo mnogo različitih radova da postignemo: okvir, sliku, kamenje, svod, orgulje, vitraž i tako dalje. Dok je predviđeno da katedrala primi turiste do kraja sledeće godine, radovi na renoviranju će se nastaviti do 2025. godine.”

U međuvremenu, izložba pod nazivom „Notre-Dame de Paris: u srcu gradilišta” biće otvorena za posetioce u utorak u podzemnom objektu ispred katedrale. Na besplatnom događaju biće prikazani detalji o tekućim operacijama i neki ostaci iz vatre i umetnička dela iz katedrale, navodi AP.

Izvor: TravelPulse

Fotografija: Unsplash

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!