fbpx

Palermo – prestonica Sicilije

architecture-3102608_960_720

Palermo je osnovan u 8. veku pre nove ere, tako da se podrazumeva da grad ima dugu i živu istoriju koju karakterišu arapska i normanska vladavina, imigracija i prisustvo mafije. Manje turistička priroda Palerma održala je grad pristupačnim u poređenju sa drugim italijanskim gradovima. Mnoge gradske atrakcije, kao što su katedrale i spomenici, su besplatni.

Palermo je ispunjen prelepom arhitekturom, od kojih je većina u arapsko-normanskom stilu. Pošto je istorijski Palermo bio glavni grad Sicilije i pod Arapima i Normanima, tamo je stvoren ovaj kombinovani stil. Vizantijski mozaici su karakteristika ovog stila, pa ćete takve mozaike naći u većini katedrala. Dve najistaknutije katedrale u Palermu su Katedrala Monreale (1174) i Katedrala di Palermo (1185). Poseta Palermu takođe mora uključiti Kvatro kanti, barokni trg koji je izgrađen početkom 1600-tih. Ova pijaca je osmougaona, sastavljena od četiri fasade. U blizini Kvatro kanti je Fontana Pretoria. Ova monumentalna fontana izgrađena je u Firenci, ali je preneta u Palermo 1574. godine.

Sicilija je poznata po svojoj posebnoj hrani. Dok su italijanske namirnice kao što su testenine i pice lako dostupne, poseta Siciliji nije potpuna bez arancinija, kanolija i granita. Svi kafići i pekare prodaju arancine, a ima ih mnogo različitih vrsta. Kanoli su dekadentni osnovni proizvod: školjke od testa za pecivo u obliku cevi, sa kremastim punjenjem od rikote. Granita je izrazito sicilijanska. To je poluzamrznuti desert napravljena od leda i šećera, a često je začinjena lokalnim sastojcima, poput svežih limuna.

Palermo je poznat po svojim istorijskim otvorenim uličnim pijacama. Ova tržišta obuhvataju tradiciju sicilijanskog naroda. Uprkos starosti, ove pijace su svakodnevno zauzete jer meštani svraćaju po svoje namirnice i robu. Postoje četiri istorijska tržišta, od kojih je svako posvećeno drugom proizvodu.

Rangiranje, koje je sačinila američka mreža Virtual Tourist, stavlja Palermo na 5. mesto među najboljim proizvođačima ulične hrane na svetu. Obilazak ulične hrane je obavezan zajedno sa obilaskom drevnih pijaca Palerma, Vučirije, Balaroa, il Kapoa i Borgo Vekija, danas podstaknutih noćnim životom grada, koji ih je izabrao za omiljene i izabrao ih kao mesta susreta za večernje zabave.

Dva od ovih tržišta su dobro zadržala svoju istoričnost. Balaro je najveća i najstarija pijaca u Palermu. Prodaje sve, od ribe do šansi. Kapo je glavno trgovačko tržište za meso i povrće, i odlično je mesto za kupovinu svežeg hleba i posetu salumeriji (deli). Na bilo kojoj od ovih pijaca možete pronaći malu uličnu terasu i uživati u piću dok gledate akciju. Najbolje je posetiti rano ujutru, pošto se pijace zatvaraju u ranim popodnevnim satima.

Teatar Masimo

Masimo je najveća opera u Italiji, treća po veličini u Evropi posle Pariske opere i Bečke državne opere i simbol veličine perioda secesije, kada je Palermo bio toliko lep i elegantan da je privukao i ugostio najtraženije evropske dvorove. Danas možete planirati posetu gradu, a zatim prisustvovati premijeri opere, baleta ili simfonijske muzike, ponovo otkrivajući atmosferu slavnih Floriovih dana.

Bazil je inspirisan antičkom i klasičnom sicilijanskom arhitekturom i, stoga, eksterijer je dizajniran u visokom neoklasičnom stilu koji uključuje elemente grčkih hramova u Selinuntu i Agrigentu. Realizovana u kasnorenesansnom stilu, sala je bila planirana za 3.000 ljudi, ali, u sadašnjem formatu, ima 1.381 mesta.

U Teatru Masimu je sniman treći deo filma „Kum“.

Le stanze al Genio

Naziv Casa Museo Stanze al Genio odnosi se na obližnju Fontanu del Genio u Palermu, na Trgu Rivolucione. Kada prođemo kroz velika vrata, brzo nas privlače do stepenica bogati podovi i originalne freske zgrade iz kasnog 18. veka. Pred nama će se pojaviti jedinstvena kolekcija od više od 2300 italijanskih majoličkih pločica. Oni su delovi ogromne umetničke slagalice iz južne Italije (uglavnom Kampanije i Sicilije) od kasnog 16. do početka 20. veka. Kolekcionari, vlasnici zgrade, odvešće nas u svet u kome umetnost poprima razmere malog trga za šetnju.

Katakombe Kapucinera

Kapucinske katakombe sadrže 8.000 mumificiranih tela: od kapucina do članova plemićkih porodica, od buržoazije do predstavnika sveštenstva.

Stanje očuvanosti bezbrojnih leševa koje su izložene čini groblje samostana jednim od najimpresivnijih mesta za posetu na svetu. Jezivi spektakl koji naglašava običaje i tradiciju gradskog društva Palerma u periodu između 17. i 19. veka. Takođe je dom najlepše mumije na svetu: male Rozalije.

Izvor: Intrepid i Visit Sicily

Fotografije: Pixabay i Pexels

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!