fbpx

Otvoreni Balkan i turizam – Šansa za privlačenje većeg broja stranih gostiju

5B921D01-E0E7-40FC-AF52-CC84219F12AA

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je da će inicijativa Otvoreni Balkan značajno doprineti razvoju turizma i proširiti saradnju Srbije, Severne Makedonije i Albanije u toj oblasti.

Matić je u izjavi za agenciju Tanjug podsetila na to da će sporazumi potpisani u okviru Otvorenog Balkana u Tirani, između ostalog, omogućiti saradnju turističkih organizacija i privreda između tri zemlje potpisnice, kao i veću međusobnu razmenu turista, objavljeno je na sajtu Vlade Republike Srbije.

Ona je ukazala na to da je Srbija već imala prilike da sa zemljama iz regiona nastupa na trećim tržištima sa zajedničkom turističkom ponudom, dodavši da turisti iz, pre svega, dalekih zemalja žele da posete jedan veći region.

– Strani gosti iz dalekih krajeva žele da se zadrže ovde par dana. Ali, pored Beograda, uvek žele da posete i nekoliko gradova u regionu i to će značajno doprineti rastu broja turista i deviznog priliva u Srbiji, ali i u drugim zemljama regiona – rekla je Matićeva.

Matić je istakla da smo i ove godine imali prilike da vidimo rastući tend odlaska naših turista na more u Albaniju, upravo zahvaljujući činjenici da nisu postojale velike administrativne prepreke za taj put.

Prema njenim rečima, Otvoreni Balkan je izuzetno značajna inicijativa zato što nas udružuje i insistira na onome što je svim državama zajedničko, a to su ekonomija i dobrobit svih građana.

– Za nas je važno što će ovo biti jedinstveno tržište i promet i kretanje i ljudi i robe biće bez velikih administrativnih prepreka, naglasila je ona, ocenivši da bi bilo odlično kada bi se ovoj inicijativi pridružili i drugi iz regiona, pre svega Crna Gora i Bosna i Hercegovina – zaključila je Tatjana Matić.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!