fbpx

Otvoren novi izložbeni salon Muzeja grada Beograda 

8CF3C8B2-C0F0-4D79-A824-DC59D5897E2E

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić otvorio je juče novi izložbeni Salon Muzeja grada Beograda, u kojem će se ubuduće priređivati izložbe savremenih domaćih i inostranih autora iz oblasti kulture i umetnosti, kao i edukativni sadržaji. 

Salon, koji se nalazi u Bulevaru kralja Aleksandra 30–32, svečano je otvoren izložbom “Unplugged – umetnost bez struje” na kojoj su prikazana dela iz novije istorije umetnosti iz kolekcije Muzeja.
Gradonačelnik je tom prilikom pohvalio lokaciju gde se Salon nalazi, naglašavajući da će ona služiti da se građanima približe kulturna dobra koje Grad ima.

– Ono što je sigurno daleko važnije jeste velika rekonstrukcija Muzeja grada Beograda, za šta je, nažalost, tender padao dva-tri puta jer su cene porasle iz objektivnih okolnosti. Nadam se da će taj tender do kraja godine da prođe, a reč je o velikoj rekonstrukciji koja bi u najboljim okolnostima trebalo da traje tri godine. Očekuje se da će cena rekonstrukcije biti više od trideset miliona evra, ali to će biti velika stvar za kulturu čitave naše zemlje, a naročito Beograda – rekao je Šapić, prenosi Beoinfo. 

Precizirao je da Beograd ima ogroman broj umetničkih dela, te da svakako zaslužuje da ima svoj muzej na ponos svih.

– Bez obzira na teška vremena, ne smemo da zaboravimo na kulturu jer narod koji ne vodi računa o svojoj kulturi i kulturnom uzdizanju nacije ne vodi računa ni o svojoj budućnosti niti može da računa na prosperitet. Ne smemo da dozvolimo da kultura, i dodaću sport, budu deo tržišne ekonomije. Kao prvi među jednakima u gradu, svestan sam koliko je ona važna i zaista ću dati sve od sebe. Pokušaćemo da povećamo budžet za kulturu, kao i za sport – istakao je Šapić.

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihajlović Vacić je istakla da otvaranje izložbenog Salona Muzeja grada Beograda predstavlja još jedan korak ka otvaranju njene centralne zgrade u Resavskoj ulici. 

– U naredne tri godine uradićemo sve da obezbedimo neophodna sredstva u realizaciji ovog velikog poduhvata, – navela je resorna sekretarka.
Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda, naglasila je značaj otvaranja jednog ovakvog prostora kako za Muzej grada tako i za grad uopšte.

– U deficitu smo sa izlagačkim prostorom, posebno sa onim koji se odnosi na promociju i na vidljivost same umetničke scene i rad savremenih autora. Trenutno u postavci imamo isključivo slike koje se već nalaze u postavci Muzeja grada, a radi se o najvrednijim autorima našeg likovnog domena i vizuelnog polja stvaralaštva. Galerija je samom estetikom u ovom trenutku nedovoljno opremljena, ali će u narednom periodu biti u potpunosti spremna za ovakve vrste predstavljanja savremene scene posetiocima – rekla je Medakovićeva.

Objekat Salona ima 1.300 kvadrata, od čega je oko četiri stotine preuređeno u izlagački prostor. Trenutno se u njemu mogu pogledati dela 33 savremena srpska autora.

Izvor: eKapija

Fotografija: PixabayPODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!