fbpx

Otvaranje granice donekle ublažilo turistički kolaps Crne Gore – U Budvi u septembru više gostiju nego tokom glavne sezone

viber_image_2020-09-04_10-06-01

Od Jaza do Buljarice, prema poslednjim podacima Turističke organizacije Budve (TOB), boravi oko 8.300 gostiju, što je daleko više nego tokom glavne turističke sezone.

Vijesti pišu da je to četiri puta manje u poređenju sa prošlom godinom. Ipak, takvi podaci ohrabruju, ako se uzme u obzir da je trenutna popunjenost kapaciteta daleko veća nego u junu, julu, pa čak i avgustu.
Otvaranjem granica donekle se ublažio turistički kolaps, pa trenutno u Budvi u hotelima, kako su Vijestima kazali iz TO Budve, boravi 5.500 gostiju, dok je 2.800 u privatnom smeštaju.

– Kada je u pitanju struktura, u našem gradu borave turisti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Albanije, Kosova, Belorusije i Rusije – naveli su u lokalnoj turističkoj organizaciji.

U TO Budva su optimisti da će predstojeći period biti srećniji, bezbedniji i uspešniji za sve građane.

– Tokom jula, bez obzira na simbolične brojke, turisti iz susedne države su bili na četvrtom mestu, iza domaćih gostiju, te Ukrajine i Belorusije. Tokom avgusta, gosti iz Bosne i Hercegovine postaju dominantni i čine skoro trećinu u ukupnom broju dolazaka i noćenja. U hotelskom smeštaju čine najbrojnije goste i to u najkvalitetnijim i visokorangiranim luksuznim hotelima na samoj obali – saopštili su iz TO Budve.

Otvaranjem granica sa Srbijom primetno je, kako su dodali, povećanje broja gostiju i sa tog, veoma značajnog tržišta, kako u privatnom smeštaju, tako i u hotelima i pored toga što predstoji period postsezone koji je više karakterističan za dolazak gostiju sa zapadnoevropskog tržišta.

Kako su naveli, pored gostiju iz regiona, tokom ovogodišnjih letnjih meseci u hotelima su najbrojniji bili turisti iz Ukrajine i Belorusije.

– Turisti iz zemalja zapadne Evrope prisutni su, ali u znatno manjem broju. Nažalost, poslednju deceniju najbrojniji budvanski gosti – Rusi, ovoga leta zbog zatvorenih granica nisu bili u prilici da uživaju u svim blagodetima lepote naše prirode, zbog kojih je veliki broj ruskih porodica i odlučio da baš ovde ostane da živi. Turistička privreda, ipak, još se nada da će iz Rusije krenuti avio letovi, jer sva istraživanja govore da postoji veliko interesovanje njihovih građana – naveli su iz TOB-a.

Očekivanja su, kako su rekli, usmerena i ka zapadnoevropskom tržištu.
Na teritoriji Srbije, kako su naveli u TO Budva, u toku je intenzivna outdor i PR kampanja sa prepoznatljivom porukom “Budva, ljubav koja traje”.

– Promocija našeg grada je primetna i u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Albaniji. U saradnji sa hotelijerima, ugostiteljima, turističkim agencijama i drugim relevantnim subjektima priprema se marketing strategija za 2021. godinu, naravno, pod uslovom da naredna godina bude godina oporavka – naveli su u TOB-u.

Izvor: eKapija

Fotografija: Turistički žurnal

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!