fbpx

Otkriveno drevno vikinško naselje, starije od prve poznate ljudske zajednice na Islandu

archaeology-59167_1280

Arheolozi su otkrili drevno vikinško naselje, koje je prethodilo prvoj poznatoj ljudskoj zajednici na Islandu.
Ostaci dva objekta pronađeni su u blizini jednog sela kod fjorda Stovarfjorur, a jedan je izgrađen ranije nego što to piše u sadašnjim zapisima o tome, kada su na ove prostore došli prvi Vikinzi

Starija građevina, koja potiče oko 800. godine nove ere, dugačka je nepunih 100 metara, a rani doseljenici su je koristili kao sezonski lovački kamp. Uz drvenu konstrukciju bili su prisutni i brojni ukrasni artefakti, uključujući rimske i bliskoistočne kovanice, perlice, prstenje i sitne zlatne predmete.
Za otkriće su zaslužni Bjarni F. Ajnarson i tim koji na tom području rade od 2015. godine. Tim je otkrio i ostatke objekta koji datira od 860. do 870. godine, što sada omogućava uvid u način na koji su Vikinzi osnovali seosko naselje
Nakon kopanja dublje u zemlju, Ajnarson i njegova grupa otkrili su još jedan objekat koji je izgrađen 800. godine.
Zapisi govore o glavnom vikingu Ingolfu Arnarsonu, koji je otputovao iz Norveške zajedno sa prijateljima i rukama na farmi u potrazi za zemljom netaknutom od ljudi. Legenda kaže da je primetio zemlju, koja je sada Island, daleko u daljini i zamolio je bogove da mu ukažu na mesto koje treba da naseli.

Prema legendi, brod je 874. godine stigao na obalu i taj događaj se uzima za momenat dolazaka prvih stanovnika na Island.
Strukture u objektima čiji su ostaci nađenoi su takve da je u njima bilo više prostorija, što ukazuje na to da je u njima živelo više porodica.
Osim predmeta za svakodnevnu upotrebu, nađene su i srebrne kovanice, ukrasne staklene perle, prstenje…
Stručnjaci kažu da su ti predmeti verovatno nabavljani trgovinskim vezama i da je roba sa istoka dolazila u zamenu za meso kita ili morževa.

IzvoreKapija

Fotografijailustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!