fbpx

Otkriveni ostaci nekropole antičkog Naisusa 

9D7A9262-6440-4AC4-9DE6-29084D4743F6

Prilikom iskopavanja temelja za stambeno-poslovni objekat u naselju Pantelej, otkriveni su ostaci ranohrišćanskih grobnica. Reč o delu istočne nekropole antičkog Naisusa, za koju se odranije znalo da se nalazi na lokalitetu znanom kao Jagodin mala. 
Ona je formirana na desnoj obali Nišave, na putu za Ratiariu (Arčar u Bugarskoj).
Kako je za Politiku objasnila Nadežda Gavrilović Vitas, naučni savetnik Arheološkog instituta u Beogradu, koja je angažovana na ovom nalazištu, radi se o paganskoj i ranohrišćanskoj nekropoli, s različitim oblicima sahranjivanja u periodu od 4. do 6. veka nove ere.
– Tokom prethodnih 90 godina istraživanja, otkriveno je više od 300 grobova slobodnog ukopa, 65 zidanih grobnica i što je naročito značajno, šest ranohrišćanskih bazilika. Najstarija je iz perioda rimskog cara Konstantina Velikog, rođenog u Nišu. Nekropola u Jagodin mali organizovana je i dugo održavana kao pravi “grad mrtvih”. To je podrazumevalo uređena grobna mesta, i ulice i staze između njih – kaže Nadežda Gavrilović Vitas.
Kako ističe, vredno otkriće je i da su u to doba, pre više od 1.500 godina, postojale razvijene zanatske delatnosti u službi zidanja i oslikavanja unutrašnjosti porodičnih grobnica. Na lokalitetu Jagodin mala pronađene su četiri grobnice ukrašene freskoslikarstvom, predstavama i detaljima Hristovog monograma, apostola Svetog Petra i Svetoga Pavla, kao i ranohrišćanskim motivima. Pronađen je i luksuzni nakit, pojasne garniture, staklene posude i mnogo toga što, prema rečima sagovornice Politke, potvrđuje da je Naisus u periodu kasne antike imao razvijen ekonomski život.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!