fbpx

Ostrvo Sveti Marko kod Tivta prodato Maltežanima za skoro 100 mil EUR? 

montenegro-4390490__340

Najveće bokeljsko ostrvo Stradioti u Tivatskom zalivu, poznatije kao Sveti Marko, promenilo je vlasnika, nezvanično saznanju Vijesti.

Prema informacijama do kojih je došao list, ostrvo koje je već 15-ak godina u vlasništvu ruske grupacije Metropol, odnosno njenih akcionara, prodat je Maltežanima u transakciji vrednoj između 90 i 100 mil EUR. Novi vlasnik atraktivnog i netaknutog ostrva je, prema nezvaničnim informacijama, kompanija J. Portelli Projects sa Malte koja se bavi nekretninsko-građevinskim biznisom u toj državi. Ukupna površina ostrva je skoro 340.000 kvadrata.

Iz kompanije sa Malte nisu odgovorili na mejl Vijesti sa molbom da potvrde ili demantuju informaciju da su trgovali najveće bokeljsko ostrvo. Ni u vrhu Vlade Crne Gore nisu raspolagali pouzdanom informacijom da se ova transakcija obavila i da će se uskoro novi vlasnik ostrva naći pred crnogorskim državnim organima u vezi svojih planova za izgradnju na Svetom Marku.

U evidenciji Uprave za katastar i državnu imovinu skoro sve parcele na ostrvu zvanično se vode na dosadašnjeg vlasnika – kompaniju Ostrvo Sveti Marko iz Tivta. Ta fima formirana je 2007. godine, kada je ostrvo koje je bilo najatraktivnija imovina nekada remonirane turističke firme Putnik iz Beograda, prešlo u ruke novog vlasnika Putnika ruske kompanije Metropol iza koje je stajao ruski tajkun Mihail Slipenčuk. Metropol je imao ambiciozne planove da na ostrvu sagradi luksuzni rezidencijalno-turistički kompleks vredan najmanje 400 mil EUR, a tadašnja Vlada predvođena DPS-om i SDP-om bila je raspoložena da izađe u susret većini želja kompanije. Stoga je Ministarstvo održivog razvoja i turizma kojim je tada rukovodio Branimir Gvozdenović 2009. usvojilo Državnu studiju lokacije (DSL) Sektor 26 Ostrvo Sveti Marko koja je u najvećoj meri prihvatila skoro sve želje Metropola i predvidela masovnu urbanizaciju, betonizaciju i zatvaranje pristupa javnosti na najveći deo ostrva.

Firme Urbi Montenegro i sa njom povezana firma Win Soft koja je radila procenu uticaja na životnu sredinu, predvidele su gradnju 80.000 kvadrata novih objekata, od čega se na relativno mali hotel ranga šest zvezdica kapaciteta 60 soba i apartmana, odnosilo 20.000 kvadrata. Na bungalove za prodaju na tržištu, pojedinačne veličine od 100 do 145 kvadrata po DSL-u se odnosilo 12.000 kvadrata novoucrtanih objekata, dok je većina površine ostrva trebala da ostane rezervisana za potrebe vlasnika ukupno 74 velike luksuzne privatne vile površina od 345 do čak 945 kvadrata.

Na vile se odnosilo 44.000 kvadrata planirane povrišine novih objekata, a na servisne sadržaje koji su trebali da opslužuju ovaj kompleks samo 3.000 kadrata.

Upravo ove karakteristike buduće gradnje godinama na svom sajtu promoviše firma Ostrvo Sveti Marko, jer je Metropol pogođen svetskom finansijskom krizom 2008-2009. godine, morao da odustane od gradnje planiranog rizorta i pokušavajući da pronađe suinvestotora. To se nije desilo pa je Slipenčuk delove imovine Metropola razdelio akcionarima, a ostrvo Sveti Marko zvanično došlo u posed off shore komapnije Stala Property Holding Limited registrovane u Hong Kongu. U njeno ime, ovlašćeni zastupnik crnogorske kćerke-firme Ostrvo Sveti Marko je Romans Moskvins. Iako je firma Ostrvo Sveti Marko formalno registrovana sa sedištem u Tivtu, ona tu nema poslovnih prostorija, a njena službena adresa za prijem pošte nalazi se u privatnom stanu jedne od stambenih zgrada na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici. Kompanija godinama nije ništa radila na ostrvu za koje je pre dve godine istekla DSL iz 2009.godine. To znači da će se vlasnik ostrva opet morati obratiti državnim organima ako želi da gradi na Svetom Marku, te da će se ponovno morati raditi nova prostorno – planska dokumentacija.

Kompanija Ostrvo Sveti Marko godinama ima jednog zaposlenog za koja je trošak za neto zarade u 2021. bio 1.374 eura neto, a firma je tu godinu bila u gubitku 7.076 eura. Ta firma u poslovnim knjigama beležu da poseduje stalnu imovinu u nekretninama vrednosti 40.043.827 eura, te oko 1,76 miliona eura obrtnih sredstava, a od svog osnivanja do sada akumulirala je ukupan poslovni gubitak od 2.845.629 eura. Ovaj kompanija je kontrolisala skoro 99 posto površine ostrva, izuzev par manjih privatnih parcela koje im ranije nisu željeli prodati starosedeoci, meštani Krtola. Prodajom Maltežanima država Crna Gora opet je propustila priliku da otkupi i u svoj posed vrati najveće ostrvo u Boki Kotorskoj i jednu od najatraktivnijih nekretnina na crnogorsko primorju, iako je to mogla učiniti pre 15-ak godina kada je Putnik na aukciji prodao ostrvo po početnoj ceni od samo 17,28 mil EUR. 

Raj za turiste i primjer održivog turizma
Sveti Marko je najveće ostrvo u Krtoljskom arhipelagu, obiluje maslinjacima, mediteranskom šumom, ali i brojnim arheološkim lokalitetima koji datiraju iz antičkih vremena i ranog srednjeg veka. Početkom 60-ih godina prošlog veka ovde je izgrađeno naturističko naselje koje je kasnije rekonstruisano, sa ukupnim kapacitetom od hiljadu kreveta u specifičnim bungalovima od trske polinezijskog tipa i bez značajnije gradnje drugih većih stalnih objekata od čvrstog materijala.

Naselje je dugo radilo u aranžmanu Putnika i poznatog francuskog tur-operatora Club Mediteranee koji je ovde godinama dovodio isključivo visokoplatežnu stranu klijentelu. Gosti iz Francuske, Nemačke i ostalih zapadnoevropskih zemalja uživali su u specifičnoj turističkoj ponudi po sistemu povratka prirodi, a u zlatnim 80-im ovaj objekat je ostvarivao 90 hiljada noćenja i prihod od pet miliona dolara godišnje i bio primer održivog turizma maksimalno usklađenog sa prirodom.

Ostrvo je napušteno izbijanjem rata u bivšoj SFRJ i skoro 30 godina je van turističkih mapa na štetu svih, pogotovo opštine Tivat koja je sa njega ubirala značajne prihode. Na ostrvu je u sezoni radilo i do 200 ljudi iz Tivta i susednih gradova.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay


PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!