fbpx

Osam gradova dobiće pomoć EU za razvoj turizma, u pripremi i novi projekti 

CBC28527-14C9-4EE6-B6E9-A21F44F3094B

U fokusu projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam” usmerenog na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja nalazi se osam opština i gradova u istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju.

Najviše sredstava iz ovog projekta usmereno je na obnovu i poboljšanje infrastrukture značajnih objekata kulturnog nasleđa Srbije i Evrope. Rekonstrukcija Tvrđave Fetislam u Kladovu uskoro se završava, a sledi unapređenje komunalne infrastrukture na Rajačkim pivnicama i drugi projekti čija realizacija treba da podstakne dalji ekonomski razvoj.

Zvanično, projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam” kojim su obuhvaćeni Smederevo, Požarevac, Kladovo, Negotin, Zaječar, Veliko Gradište, Golubac i Majdanpek započeo je februara 2020.godine, s ciljem da se putem konzervatorskih i građevinskih radova poboljšaju i predstave lokaliteti kulturnog nasleđa kao jedan od faktora unapređenja turističke atraktivnosti ovog regiona.

-Osim što predstavljaju atraktivne turističke lokacije, ono što im je zajedničko je i podrška Evropska unije koja im je na različite načine omogućila da iskoriste turistički potencijal i time podstaknu dalji ekonomski razvoj regiona. Kulturno-istorijski spomenici kao što su Golubačka tvrđava i Momčilov grad u Pirotu su rekonstruisani uz EU sredstva, dok se rekonstrukcija Tvrđave Fetislam u Kladovu uskoro završava – kaže projekt menadžer “EU za kulturno nasleđe i turizam” Nenad Konstantinović.

Podseća i da je ovaj projekat bespovratnim sredstvima podržao turistička domaćinstva i vlasnike privatnih smeštaja na Srebrnom jezeru i Staroj planini, u cilju unapređenja turističkih usluga i podsticanja održivog i zelenog turizma.

Najavljuje takođe da će posebna podrška EU kroz projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam” biti usmerena na Rajačke, Rogljevačke i Smedovačke pivnice nedaleko od Negotina.

-Kroz tu podršku, biće unapređena komunalna infrastruktura na Rajačkim pivnicama, a u toku je i dodela bespovratnih sredstava vlasnicima starih kuća i pivnica u Rajcu, Rogljevu i Smedovcu, koja ima za cilj očuvanje tradicionalne arhitekture i jedinstvenog ambijenta sela i pivnica. Inače, Rajačke i Rogljevačke pivnice se nalaze i na preliminarnoj listi Uneska – navodi Konstantinović.

Znak prepoznavanja Negotina osim pivnica je i Stevan Stojanović Mokranjac, jedan od najpoznatijih srpskih kompozitora. 

Mokranjčeva rodna kuća je pretvorena u memorijalni muzej i ove godine je uvrštena u Asocijaciju kuća i muzeja velikih evropskih kompozitora, kao što su Mocart, Betoven, Brams i ostali, a zahvaljujući projektnim bespovratnim sredstvima dobiće osnovnu komunalnu infrastrukturu i novu digitalnu postavku.

Kroz projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam” rimska carska palata Feliks Romulijana, jedino arheološko nalazište u Srbiji koje se nalazi na listi Svetske kulturne baštine Uneska, Centar za posetioce i istraživače, što će omogućiti posetiocima iz čitavog sveta da se upoznaju sa istorijom i kulturom palate, navode odgovorni u projektu “EU za kulturno nasleđe i turizam”.

Pomenimo da je u toku novi konkurs za bespovratna sredstva za razvoj turizma koji je namenjen poslovnim udruženjima koja okupljaju mala i srednja preduzeća, a čije delatnosti potpadaju pod turistički sektor.

Projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam” na ovaj način želi da podstakne lokalnu i regionalnu saradnju između lokalnih preduzetnika koji su okupljeni u organizacijama, asocijacijama, udruženjima ili klasterima, kako bi ojačali svoje kapacitete i zajedničkim snagama unapredili i kreirali nove turističke proizvode, a koji su u skladu sa lokalnim običajima, tradicijom i kulturom.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay


PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!