fbpx

Opština Konjic Turističkoj zajednici prijavila više noćenja nego Neum

pexels-photo-3597111

Opština Konjic u ovoj godini prijavila je Turističkoj zajednici HNK više noćenja od Opštine Neum, kazao je zamenik direktora te turističke zajednice Semir Temim navodeći kako je situacija kad je u pitanju prijava gostiju i naplata boravišne takse “najblaže rečeno katastrofalna”.

– Turistička zajednica HNŽ ima svoju stranicu prijava.ba koja je urađena po najvišim standardima. Opština Konjic je na našu stranicu ove godine prijavila veći broj noćenja od Općine Neum, što znači da ne prijavljuju goste turističkoj zajednici – kazao je Temim.

Napomenuo je kako su davaoci usluga smeštajnih kapaciteta obavezni da prijave goste i da plate boravišnu taksu.

Porazni rezultati

– Tu taksu plaćaju turisti, ne plaćaju izdavači smeštajnih kapaciteta, međutim definitivno su porazni i katastrofalni rezultati kad je u pitanju i prijava gostiju i naplata boravišne takse.

‘Korona zakon’, koji je prošle godine donela naša vlada, oslobodio je plaćanja boravišne takse sve one koji se bave iznajmljivanjem soba i kreveta na period od tri meseca, međutim i po prestanku te uredbe nastavilo se s praksom da se gosti ne prijavljuju i da se ta taksa ne plaća – navodi Temim.

Dodaje je kako je ove godine prava katastrofa kad je u pitanju prijava i plaćanje boravišne takse, navodeći kako na prvom mestu misli na hotelske kapacitete, a onda i na sobe u domaćinstvu i kuće za odmor.

– Mi smo pokušavali na sve moguće načine i putem inspekcijskih organa da se na neki način izvrši pritisak da se boravišna taksa plaća jer se radi o sredstvima koja plaćaju turisti i ta sredstva se definitivno ulažu u turizam, i to kroz sufinansiranje velikog broja manifestacija, ali i kroz ostale promotivne aktivnosti vraćaju se opštini iz koje dolaze – ističe Temim.

Nigde nije ovako

Po njegovim rečima, podaci u ovom kantonu su porazni, pogotovo za glavne turističke destinacije.

 – Nigde nije ovakvo stanje kao u našem kantonu i nigde nije gora situacija, a podaci su porazni na prvom mestu kada je u pitanju Neum, a zatim i Mostar i Međugorje. Mi smo prethodnih godina uspeli podići nivo boravišne takse, uraditi da se gosti prijavljuju, međutim prošle godine, a pogotovo ove vlada jedan apsolutni nered, jedno neodgovorno stanje. Ljudi ne plaćaju i jednostavno niko ih ne kontroliše.

Definitivno, na neki način moraćemo izvršiti pritisak da se gosti moraju prijavljivati i takse plaćati jer od nas i opštine i gradovi očekuju da ih podržavamo te da podržavamo manifestacije kao Turistička zajednica i to je naša obaveza, a to je i razlog da turisti dođu na ove prostore i da se ovde zadrže – naglasio je zamenik direktora Turističke zajednice HNK.

Zbog svega navedenog, kako je istakao, Turistička zajednica HNŽ nema sredstava za podršku opštinama i gradovima.  

– Mi definitivno tih sredstava nemamo i nismo u mogućnosti podržati ni jednu jedinu, pa ni najmanju manifestaciju, a do 2019. godine smo pomagali i sufinancirali ogroman broj i manifestacija i događaja.

Jednostavno, Turistička zajednica nema ‘alate’ kojima bi mogla naterati sve one koji se bave turizmom da izvršavaju svoje obaveze i ovo je stvarno jedna katastrofa – poručio je Temim.

Iz tog razloga, kako je kazao, ne mogu imati ni relevantne podatke niti ih koristiti za ono zašto im trebaju, a potrebni su im kako bi mogli videti odakle najviše dolaze gosti, koje su ciljne grupe kojima se moraju obraćati, koja im je starosna dob, gde usmeriti promociju, gde je pojačati i slično.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!