fbpx

Oporavak ugostiteljsko-turističkog sektora na vidiku, 340 privrednih subjekata dobilo 30 miliona KM

sarajevo

Ugostiteljsko-turističko sektor je jedan od najviše ugroženih posledicama pandemije koronavirusa. Nakon dve teške godine postoje naznake oporavka.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u okviru borbe protiv posledica pandemije prema Zakonu o ublažavannju negativnih posledica i za opravak od posledica pandemije u 2020. godini uložila 90 miliona KM u programima pet ministarstava.

Ugostiteljsko-turističkom sektoru koji je i najviše bio pogođen korona merama otišlo je 30 miliona KM. Uslov za dodelu finansijske pomoći je bio da korisnici ove pomoći nisu mogli smanjivati broj radnika u periodu od 30. septembra 2020. godine do 31. decembra 2020. godine. U turističko-ugostiteljskom sektoru sredstva je dobilo ukupno 340 privrednih subjekata.

Pozitivan uticaj na oporavak ugostiteljsko-turističkog sektora je imalo oživljavanje turističkih putovanja u 2021. godini. Tako je u periodu januar-decembar 2021. godine, Bosnu i Hercegovinu posetilo 960.383 turista, za 91,7% više nego u 2020. godini. Ipak, ovi brojevi su još uvek daleko od prepandemijske 2019. godine, kada je Bosnu i Hercegovinu posjetilo 1.641.201 turista.

Direktor hotela Bigeste u Ljubuškom, Stjepan Primorac je u izjavi za Klix.ba rekao kako su sredstva Federalnog ministarstva okoline i turizma imala presudan uticaj na likvidnost hotela.

Prema rečima Primorca, zahvaljujući pomoći Vlade Federacije Bosne i Hercegovine nije bilo otpuštanja radnika i ugostiteljsko-turistički radnici nisu sami morali da podnesu posledice pandemije.

“U početku je bilo dosta lutanja i nesnalaženja, ali smo na kraju (pored sredstava od Vlade FBiH) dobili i određenu finansijsku pomoć od gradskih i županijskih/kantonskih vlasti,tako da moramo priznati da nismo u potpunosti ostavljeni sami sebi”, poručio je Primorac u razgovoru za Klix.ba.

Kao najveći problem Primorac je istakao to da je pomoć nižih nivoa vlasti trajala samo prva dva meseca pandemije, a kada su uvedene restriktivne mere i kada je ovaj sektor bio zaista najviše pogođen, izostala je pomoć sa nižih nivoa.

Prema podacima Agencije za statistku Bosne i Hercegovine u januaru 2022. godine turisti su ostvarili 76.757 poseta što je za 56,0% više nego u januaru 2021.godine te ostvarili 185.033 noćenja, 51,9% više u osnovu na januar prošle godine i 9,1% više u odnosu na decembar 2021. godine.

Najave za novu turističku sezonu su dobre ali ugostiteljsko-turistički sektor je posebno osjetljiv na globalna dešavanja te bi dalja eskalacija rata u Ukrajini, kao i pojava novih sojeva koronavirusa koji bi rezultirali zatvaranjem granica mogli uništiti ostvareni napredak.

Izvor: Klix.ba

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!