fbpx

Ogromna santa leda ispustila milijarde tona slatke vode u okean

DB7ED7B0-CF09-404C-BD4F-17536EE6FCEA

Golema santa leda bila je dvostruko veća od Luksemburga kada se odvojila od ledene ploče Larsen, koja se zagrejala brže od bilo kog drugog dela najjužnijeg kontinenta Zemlje.

Ogromna snata leda koja se odvojila od Antarktika 2017. otpustila je otapanjem oko 61 miliona olimpijskih bazena slatke vode u okean, što je postavilo pitanja o uticaju na morski ekosistem, prema istraživanju objavljenom u četvrtak.

Dve je godine div od bilion tona, poznat kao A-68, plutao u hladnim vodama Weddellova mora pre nego što je otputovao na sever i zapretio britanskom otoku South Georgia, nekih 4000 kilometara od početne tačke. Santa leda, nazvana A-68a nakon što se komadić odlomio, opasno se približila ostrvu krajem 2020., izazivajući strah da će se zaglaviti na morskom dnu, blokirati okeanske struje i ometati prolaz hiljadama pingvina. No, nova studija je otkrila da se santa leda, iako je nakratko dotakla morsko dno, brzo topila u toplijoj regiji oko Južne Georgije i izgubila je značajnu količinu svoje mase do trenutka kada je stigao do plićih voda.

Naučnici koji su pratili njeno putovanje putem satelita izračunali su da je A-68 od kraja 2020. do otapanja 2021. ispustio ukupno 152 milijarde tona slatke vode bogate hranjivim materijama u more.

To odgovara 20 puta većoj količini vode od one u škotskom Loch Nessu, odnosno 61 miliona olimpijskih bazena, navodi BAS u saopštenju za javnost, dodajući da je to “poremećaj koji bi mogao imati dubok uticaj na morski ekosistem otoka”.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!