fbpx

Održivi turizam – Voli sebe, poštuj tuđe!

hands-4086542_1920

U poslednjih par nedelja obišao sam neke od najlepših delova Srbije (kako prirodnih, tako i izgradjenih od strane čoveka). Svakim danom sam se oduševljavao kakvi predeli postoje, ali ipak mi je još nešto privuklo pažnju.

Znamo da trenutna pandemija koja je zadesila ceo svet preti i uništava hotelsko poslovanje (neki hoteli su zatvorili svoja vrata, a neki posluju sa negativnim rezultatom), ali obrnuti trend jeste da su hoteli i smeštaji u planinskom predelu ili dolini reka i jezera popunjeni čak i preko 90%. Radostan sam kad čujem da se turizam vraća u normalu, ali ono što me plaši jeste preterana eskploatacija prirodnih resura i nemar turista koji u većini slučajeva nisu upoznati sa pravilima ponašanja na turističkoj destinaciji. Smatram da bi hotelijeri, privatni vlasnici objekata, opštine i ostali akteri u turizmu trebali da neguju i podignu svest o održivom turizmu, kao i da zajedničkim snagama rade na tome da im destinacija opstane. Smatram da treba učiti iz primera potapanja Venecije i kako veliki obim turista može uticati na turističku destinaciju.

Dole ću Vam navesti jedan od primera koji važi za jedno od najlepših mesta, a kroz par meseci pandemije postalo je glavno „smetlište“ zbog nemara posetilaca.

Uvek sam se vodio primerom voli svoje – poštuj tuđe. Nadam se da ćemo u budućnosti shvatiti koliko lepih predela imamo i da samo zajedničkim snagama možemo da ih sačuvamo! 

Autor: Vladimir Vujčić

Fotografije: izvor, autor

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!