fbpx

Održivi turizam: virtuelni događaj o agroturizmu, gastronomiji i “boljem” životu

seoski turizam

Govornici iz Svetske turističke organizacije i Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) okupili su se u virtuelnom razgovoru. Tema njihovog susreta bila je kako najbolje iskoristiti ogroman potencijal koji turizam ima za razvoj ruralnih područja i zajednica. Pridružili su im se i predstavnici iz Evropske komisije, kao i brojni preduzetnici iz oblasti agroturizma i gastronomije. Moderator događaja bila je Rosa Laura Romeo iz FAO. Cilj događaja bio je da uspostavi nove veze i proširi znanje učesnika o budućim izazovima, ali i mogućnostima sa kojima se suočava turizam koji se brzo razvija u ruralnim područjima.

Konkretno, agroturizam je identifikovan kao jedan od ključnih elemenata u održavanju nacionalnih ekonomija koje se oporavljaju i obnavljaju sve inkluzivnije, održivije i sa većom otpornošću. Učesnici virtuelne konferencije istakli su nekoliko transverzalnih oblasti koje bi trebalo hitno iskoristiti za ubrzavanje ove transformacije u sektoru turizma:

  • Stvaranje atraktivnijih prilika za zapošljavanje;
  • Razvoj osnovne infrastrukture, kao što su hoteli i transportni putevi;
  • Bolja integracija digitalnih tehnologija u način na koji su turističke destinacije osmišljene i upravljane od strane nadležnih organa.

    S tim u vezi, Maciej Golubievski, šef kabineta evropskog komesara za poljoprivredu, primetio je da se agroturizam uklapa u glavne prioritete trenutne Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije. Učesnici su se takođe složili oko potrebe da se turističke aktivnosti planiraju kako bi se zadovoljile promenljive zahteve potrošača i da bi bile od koristi ruralnim zajednicama
    Jošihide Endo, predstavio je pregled FAO-ovog programa globalno važnih poljoprivrednih sistema nasleđa (GIAHS).

Pored toga, UNWTO je učesnicima pružio najnovije informacije o inicijativi Najbolja turistička sela. Pokrenuta 2021. godine, inicijativa identifikuje i podržava sela koja koriste moć turizma za priliku i transformaciju.

UNWTO sada prima prijave za najbolja turistička sela.

Izvor: UNWTO

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!