fbpx

Održive kulturne rute su inovativni turistički proizvod

Kotor

Održive kulturne rute su inovativni turistički proizvod koji može pomoći u razvoju novih modela održivog turizma, zaključeno je na seminaru BEST MED & SMARTMED koji se održao u Atini, a na kome su učestvovali i predstavnici Nacionalne turističke organizacije.

Kako je saopšteno iz NTO, reč je o seminaru čiji je organizator Ministarstvo turizma Grčke, a koji se organizuje u okviru međunarodnog BEST MED (Beyond European Sustainable Tourism) projekta, čiji je NTO CG partner u Crnoj Gori.

– Seminar je bio prilika da zemlje partneri u BEST MED projektu, Crna Gora, Španija, Portugal, Francuska, Italija, Hrvatska, Slovenija i Grčka, razmene iskustva i najbolje prakse u implementaciji projekta u svojim zemljama. Takođe, jedan od ciljeva seminara bio je i uspostavljanje strateškog dijaloga koji bi omogućio aktivno učešće zemalja Mediterana u u implementaciji razvijenih modela u proceni održivosti svih destinacija/ruta širom MED regiona – navodi se u saopštenju.

Prvog dana seminara izlaganje su imali predstavnici projekata BEST MED i SMARTMED koji su govorili na teme implementacija novih modela održivog turizma i izgradnje mreže saradnje u okviru projekta BEST MED i projekta SMARTMED.

– Predstavljena su iskustva partnera i njihovi izazovi u implementaciji projekta, kao i uspešni primeri iz prakse. Na izlaganjima je istaknuto da je potrebno raditi na usklađivanju politika i na jačanju saradnje zemalja Mediterana. Takođe, naglašena je potreba za iskorišćavanjem potencijala digitalizacije u kontekstu razmene podataka, povezivanja kulturnih ruta, kao i potrebaza uključivanje donosioca odluka i svih stejkholdera u procesu dalje realizacije projekta – navode iz NTO.

Tokom drugog dana seminara organizovan je trening pod nazivom “Održivi razvoj kulture i turizma”. Cilj treninga je bio bolje razumevanje značaja povezanosti turizma i kulture u kontekstu upravljanja turističkim tokovima.

– Trening je bio prilika da se učesnici upoznaju sa alatima u procesu kreiranja kulturnih ruta. Poseban fokus je bio na izazovima u pogledu održivosti kulturnih ruta, kao i na ulogu lokalnih zajednica u tom procesu. Na treningu je posebno istaknuto da su održive kulturne rute inovativni turistički produkt koji može pomoći u razvoju novih modela održivog turizma. U tom kontekstu, od velikog značaja je i edukacija turista, kao i promocija lokalnih proizvoda i poboljšavanje vidljivosti rute – zaključuje se u saopštenju.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!