fbpx

Održan Svetski samit o budućnosti turizma u Barseloni

conference-room-768441_1920

Ekonomska ulaganja turističke industrije smanjena su za 74% u 2020. u odnosu na prethodnu godinu u celom svetu zbog pandemije koronavirusa, izvestio je glavni sekretar Svetske turističke organizacije ( UNWTO ) Zurab Pololikashvili na forumu Budućnost turizma u okviru Svetskog samita održanog u Barceloni.

Zurab Pololikashvili pozvao je na ulaganja, finansijsku potporu i ekonomske podsticaje za reaktiviranje turizma, nakon velikog uticaja koji je kriza koronavirusa imala na sektor.

On smatra da, kada se turizam ponovo pokreće u mnogim delovima sveta, mora se pronaći ravnoteža između ljudi, planete i ekonomije, za što je potrebno “jasno vodstvo”.

“Neophodno je dati odgovarajuće odgovore kako bi se smanjio negativan uticaj turizma”, izjavio je glavni sekretar UNWTO-a.

Pololikashvili je podsetio da smo u poslednjih 18 meseci pretrpeli “najveću krizu u istoriji turizma”, ali je rekao da se iz kriza pojavljuju prilike koje “moramo iskoristiti”

Održivost i digitalizacija

Prema rečima međunarodnih stručnjaka koji su učestvovali na prvom danu Svetskog samita o budućnosti turizma, održivost, digitalizacija, sigurnost i povezanost neki su od “ključnih” faktora za oporavak turizma nakon COVID-a.

Tokom dana, ministri i turistički predstavnici iz niza zemalja pokazali su da budućnost turizma između ostalih elemenata uključuje održivost, tehnologiju, sigurnost, inkluzivnost, povezanost i razvoj infrastrukture.

Ministar industrije, trgovine i turizma Španije Reyes Maroto na otvaranju foruma uveravao je da turizam i turistička industrija nastavljaju prolaziti kroz teška vremena zbog “razornih posledica pandemije”, iako su izgledi za poslednje tromesečje godine “oni su optimistični” i sektor je na “putu oporavka” koji će mu omogućiti da dostigne nivo pre pandemije 2022.

Maroto je potvrdio da je, zahvaljujući procesu vakcinacije, ekonomski i društveni oporavak “u toku”, te je istakao “uspeh” strategije vakcinisanja koja je Španiju postavila na “čelo” zemalja s najvećom stopom populacija vakcinisanih kompletnim režimom, više od 78,2% ukupne populacije.

Međutim, Rebeca Grynspan, glavna sekretarica UNCTAD-a, UN-ovog tela za trgovinu i razvoj, bila je oštra govoreći da do oporavka neće doći dok se”ne vakcinišemo u svim zemljama” , jer u najsiromašnijim područjima vakcinu je primilo samo 3% stanovnika.

Osim toga, istakla je nedostatak koordinacije putnih propisa po zemljama i neravnotežu u investicijama, koje idu uglavnom u najbogatije zemlje, situacije za koje smatra da se moraju ispraviti.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!