fbpx

Održan prvi sastanak Saveta za oporavak i razvoj turizma u Hrvatskoj

business-meeting-5395567_1920

U četvrtak je u Ministarstvu turizma održan prvi sastanak Savjeta za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke 2021. godine te unaprjeđenje turističke ponude.

Nedavno osnovani savjet okuplja glavne predstavnike sektora turizma i putovanja, među kojima udruge velikih i malih hotelijera, kampova, agencija, marina, ugostitelja, obiteljskog smještaja, sindikate, prijevoznike i druge.

Sudionici sastanka složili su se kako je zdravlje na prvom mjestu i kako poštivanjem mjera možemo doprinijeti što bržoj normalizaciji turističkih aktivnosti. Na sastanku je bilo riječi i o kratkoročnim mjerama oporavka, pripremi iduće turističke godine i stvarima važnim za sektor turizma, a sa sastanka je i upućen apel hotelijerima oko proslave Nove godine da se pridržavaju mjera Stožera. Kompenzacijske mjere Vlade RH za očuvanje gospodarstva i radnih mjesta ocijenili su zadovoljavajućima, uz očekivanje da se one nastave i dalje.

Zajednička suradnja sada je potrebna više nego ikada prije budući je sektor turizma jedan od najpogođenijih pandemijom“, kazala je Brnjac te dodatno istaknula važnost korištenja punog potencijala europskih sredstava kako bi se sektoru turizma omogućio daljnji rast na zdravim temeljima.

Članovi Savjeta iznijeli su svoje viđenje situacije, ali i konstruktivne prijedloge za daljnje unaprjeđenje turističke ponude, te su izrazili zadovoljstvo ovakvim modelom rada smatrajući da otvorena suradnja jamči i kvalitetna rješenja. Ministrica Brnjac još jednom ih je pozvala na kooperativnost i otvorenost, ali i na međusobno bolju povezanost u cilju stvaranja kvalitetnih turističkih proizvoda i podizanja konkurentnosti destinacije Hrvatske te najavila i daljnje aktivnosti Ministarstva u koje će biti uključeni.

Dočeci Nove godine neće biti mogući u hotelskim i ugostiteljem objektima sukladno mjerama i trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Na današnjem sastanku dotakli smo ključnih teme koje se tiču kratkoročnih mjera oporavka hrvatskog turizma, s naglaskom na hotelijerstvo, kao i pripremama za 2021. turističku godinu. Moram reći da je u ovom trenutku svima nama najvažnije da ostanemo zdravi i da do kraja ove izuzetno teške godine ostanemo sabrani u razmišljanju da je naše zdravlje još uvijek na prvom mjestu. Kako bismo svi zajedno krenuli što brže u pripremu sljedeće godine, apeliram na svoje kolege hotelijere da se vrlo ozbiljno drže svih propisanih mjera Stožera civilne zaštite i da ne pokušaju tumačiti te mjere onako kako bi nama odgovaralo. Nažalost situacija je takva da nam nikome ne odgovara, ali je najvažnije da ostanemo zdravi. Organiziranih dočeka Nove godine kao i ostalih slavlja koje je propisao Stožer u ovom trenutku nije dozvoljeno organizirati. Vjerujem da smo svi zajedno svjesni toga da ove blagdane moramo provesti u miru i u zdravlju.” istaknula je Josipa Jutt Ferlan, predsjednica Udruženja hotelijera HGK.

Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatska i Socijalnog vijeća za turizam istaknuo je kako je današni sastanak bio dobar, kao i teme koje su otvorene. “Moj cilj kao predstavnika Sindikata i radnika je da Vlada najkasnije do Božića odluči da li potpore za radnke idu dalje tj. do Uskrsa. To je jedini uvjet radnicima i poslodavcima da bez problema dočekamo sljedeću sezonu. Radnici koji su u ovom trenutku nezadovoljni jer većina njih primaju isključivo potporu koju daje Vlada, će doći u poziciju dogodine da odrađivanjem turističke sezone da se vrate na svoje plaće koje su dogovorene kolektivnim ugovorima” istaknuo je Andrić te dodao kako je cilj da ostanemo zdravi, zato je i bojje, kako za goste tako i za radnike, da se ne održavaju doček Nove godine .

Na današnjem sastanku smo predstavili naše prijedloge na temu oporavak i otpornosti u kratkom roku i priprema sezona 2021. Koja ima za cilj osigurati kvalitetu uslugu svim gostima koji će doći u Hrvatsku. Nadamo se da će se mjere za očuvanje radnih mjesta ostati na snazi i dalje, barem do travnja te nas veseli da će novi krediti za likvidnost osigurati bolju dostupnost malim i obiteljskim hotelima. Sigurno smo, da će sa svim donesenim mjerama i ove koje se planiraju, da možemo sa zdravom radnom snagom i uslugom vrlo kvalitetno dočekati goste u Hrvatskoj. Što se tiče teme održavanja dočeka Nove godine u hotelima, mislim da većini ili nikome to ne pada na pamet, s obzirom na to da mjere koje su donesene niti u kojem slučaju ne omogućavaju bilo kakav doček, okupljanje preko 20 osoba, točenje alkohola. Dakle, trenutno mejre ne osiguravaju nikakve mogućnosti dočeka Nove godine, pa sam iznenađen da netko danas reklamira Doček nove godine koji se sigurno neće moći dogoditi” istaknuo je Šime Klarić, predsjednik Nacionalne Udruge obiteljskih i malih hotela.

Zaključak prvih sastanaka ide u smjeru suradnje, otvorenosti i jače fokusiranosti na domaćeg gosta kao i na važnost ujednačenih sigurnosnih protokola, koje su u pripremi” zaključila je ministrica Brnjac.

Udruge u turizmu i povezanim djelatnostima koje su sudjelovale na sastancima bile su: Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj“ Klub članova selo“, Udruga ruralnog turizma Hrvatske, Zajednica obiteljskog turizma HGK, Zajednica pustolovnog turizma HGK, Zajednica kulturnog turizma HGK, Hrvatski ferijalni i hostelski savez, Udruženje hostelijera HGK, Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela, Udruženje hotelijera HGK, Grupacija jedinstvenih luksuznih hotela HGK, Sindikat turizma i usluga Hrvatske, Zajednica zdravstvenog turizma HGK, Hrvatska udruga poslodavaca, Zajednica poslovnog turizma HGK, Hrvatska udruga turizma, KUH, Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK, Nacionalna udruga ugostitelja, Hrvatska obrtnička komora – Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika, Udruga Glas poduzetnika, Udruga hrvatskih putničkih agencija, Udruženje putničkih agencija HGK, Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske, Udruženje marina HGK, Udruženje pružatelja usluge smještaja na brodu- charter HGK, Udruženje turističkih brodara HGK, Zajednica riječnog turizma HGK i Zajednica ronilačkog turizma HGK. 

Dijalog, otvorena konstruktivna i argumentirana rasprava između javnog i privatnog sektora je imperativ ako želimo krenuti naprijed.

Također, Savjeta za oporavak i razvoj turizma navodno će se još proširiti s novim članovima tj. stručnim udrugama u turizmu, što bi bila odlična vijest. Što je više stručnih udruga uključeno u Savjet, to je bolja komunikacija i suradnja “terena” s Ministarstvom, kao i rješenja za oporavak i danji razvoj našeg turizma.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!