fbpx

Odlični trendovi turističkog prometa u Hrvatskoj: u avgustu ostvareno 93% rezultata iz 2019.

croatia-1952700_1920

Da su trendovi turističkog prometa u špici ovogodišnje sezone odlični pokazuju podaci sistema eVisitor prema kojima je u dosadašnjem delu avgusta u Hrvatskoj ostvareno oko 1,6 miliona dolazaka te oko 12 miliona noćenja što u odnosu na isto razdoblje avgusta lani predstavlja rast 20 posto u dolascima i 29 posto u noćenjima. U odnosu na isto razdoblje avgusta 2019. godine to je 80 posto rezultata u dolascima i 93 posto u noćenjima.

„Izuzetno dobri trendovi turističkog prometa iz jula nastavljeni su i tokom avgusta u kojem smo praktično izjednačili rezultat postignut u avgustu rekordne 2019. godine! Svi dosadašnji rezultati posledica su vrlo dobre pripreme i sprovođenja sezone od strane celokupnog turističkog sektora i mera Vlade, ali i činjenice da je naša zemlja najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu. U odnosu na rekordnu 2019. godinu trenutno se nalazimo na oko 70 posto rezultata, a najave za ostatak avgusta pa i septembra su takođe vrlo dobre“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, dodavši kako je za daljne tokove najključnije održavanje povoljne epidemiološke slike, pridržavanje svi propisanih epidemioloških mera i preporuke kao i vakcinisanje stanovništva u što većem broju.

Naime, u dosadašnjem delu godine u Hrvatskoj je ostvareno oko 8 miliona dolazaka i 49 miliona noćenja što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast 46 posto u dolascima i 37 posto u noćenjima. U odnosu na isto razdoblje 2019. godine to je 60 posto rezultata u dolascima i 70 posto u noćenjima.

U Hrvatskoj i dalje na dnevnoj bazi boravi više od milion turista od kojih je oko 920 000 inostranih. Trenutno najviše turista boravi u Istri, na Kvarneru, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, a gledajući po nacionalnosti najviše je Nemaca i domaćih turista, a zatim slede Slovenci, Poljaci, Austrijanci i Česi.

Dodajmo takođe kako je u Hrvatskoj pre dva dana, dakle već u avgustu, premašen ukupan broj turista iz 2020. godine što je takođe potvrda odlične pripreme i vođenja sezone.

Podsećamo, hrvatski je turizam rekordne 2019. godine ostvario više od 20 miliona dolazaka i gotovo 109 miliona noćenja te oko 12 milijardi eura prihoda, a udeo turizma u hrvatskom BDP-u iznosio je oko 20 posto.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!