fbpx

Odlazak Amana naneo bi veliku štetu Crnoj Gori – Imidž destinacije se ne može graditi bez luksuznih brendova

montenegro-4404726_1920

Nakon najava grčkog bizinismena Petrosa Statisa čija kompanija upravlja elitnim hotelskim kompleksom Sveti Stefan da će zatvoriti poslovanje u Crnoj Gori za ovo ljeto, reagovali su brojni turistički poslenici. Smatraju da se imidž luksuzne destinacije ne može graditi bez luksuznih brendova, te da bi to bila velika šteta za naš turizam.

Kada turističkoj, ali i investicionoj javnosti širom Evrope i svijeta, želimo jednom riječju opisati stanje u nekoj destinaciji, dovoljno je izgovoriti ime brenda Aman. Njegovo prisustvo simbol je vrhunske usluge i kvaliteta ponude, uz maksimalno poštovanje najviših ekoloških standarda. Kada tom opisu dodamo ime planetarno jedinstvenog grada hotela Sveti Stefan, opisali smo Crnu Goru. Ovih dana dva velika simbola nekadašnjeg i sadašnjeg turizma pred velikim su izazovom, a domaća i međunarodna javnost u iščekivanju konačnog odgovora da li će Aman tražiti novo odredište, a Svetac ostati bez gostiju i radnika.

– Niko neće analizirati slabosti partnera, slabosti Amana, poći će od analize šta se događa u destinaciji koja nije više dobra za jedan takav svjetski brend – kaže za TVCG Ivo Armenko, bivši ambasador i ministar turizma Crne Gore.
Već sada se tome čude i predstavnici drugih internacionalno poznatih hotelskih lanaca.

– Odluka o mogućoj pauzi u poslovanju Amana u Crnoj Gori za mene je iznenađujuća, i ja se nadam da će za oko 350 zaposlenih vrata luksuznog brenda biti ponovo otvorena jer malo je zemalja na Mediteranu koje bi mogle dovesti Aman ili One and Only i Regent, na malom prostoru, kao što je uspjela da uradi upravo Crna Gora – ističe Kai Dieckmann, direktor hotela Regent – Porto Montenegro u Tivtu.

Imidž luksuzne destinacije ne može se garditi bez luksuznih brendova saglasni su i naši susjedi.
– Odlazak takvog brenda predstavlja štetu i mislim da bi sve involvirane strane, naglašavam, ne ulazeći u komercijalne odnose i elemente komercijalnog posla to jest ugovor, trebalo da učine sve da Aman ostane u destinaciji – ocjenjuje Veljko Ostojić, predsjednik Udruge hotelijera Hrvatske. 

Zbog čega je to važno?

– Destinacija treba da se percepira kao sigurna destinacija, na duži rok. Ovo sve ne liči na to i ovo sve ne priča o tome, i mislim da je u tome direktna opasnost – smatra Armenko.

Vjerujući brendu, u ovom slučaju Amanu, turisti treba da vjeruju i destinaciji, u ovom slučaju Crnoj Gori.

– Brendovi ispunjavaju očekivanja, ispunjavaju obećanja svojih gostiju, i zato ti gosti poznajući brend previše čak i ne pitaju, i nemaju strah što će ih dočekati u tom objektu to jest destinaciji, jer vjeruju brendu – navodi Ostojić.

Isto potvrđuju i predstavnici drugih renomiranih hotelskih grupacija.

– Privilegija je što takav brend vodi računa o jednom od najpoznatijih simbola crnogorskog turizma, Svetom Stefanu. Mi smo ovdje uvijek imali odličnu saradnju sa Amanom, a i meni lično je zadovoljstvo sarađivati sa visoko profesionalnim kolegama Aman lanca širom svijeta – kaže Dieckmann. 

Ovaj brend na jedinstvenim lokacijama širom svijeta, inspirisan lokalnim pejzažom i kulturom, trenutno ima 32 rizorta, hotela i privatne rezidencije. Plan je da ih uskoro bude 40, a neki od njih bi, dok mi polemišemo, uskoro mogli doći i u susjedne države.

– To znači puno za regiju, i sigurno da i Aman u Crnoj Gori znači, i pozitivan je znak i za hrvatski turizam. Ja vjerujem, i nadam se, da će se Aman uskoro dogoditi i u Hrvatskoj – dodaje Ostojić.
Pošto je Crna Gora birala Aman trebalo bi i da ga ispoštuje.

– Ova priča oko Amana, ako je ona završena, to je po meni velika šteta, ako nije, onda treba učiniti sve da ne kvarimo poziciju koju imamo – kaže Armenko. 

Svim razvojnim dokumentima Crna Gora postavljena je kao destinacija koja ima ambiciju da razvija visoki, a ne masovni turizam.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!