fbpx

Od nekadašnjeg elitnog izletišta u Danilovgradu nije ostalo ništa – Građani apeluju da se obnovi hotelski kompleks Glava Zete 

916828AB-E945-48FD-B635-E40C0B82327A

U zelenoj oazi i hladu platana, borova i čempresa, s bazenom i teniskim terenom, hotelski kompleks Glava Zete decenijama je bio omiljeno izletište Danilovgrađana, Nikšićana, Podgoričana, ali i onih koji su dolazili iz drugih crnogorskih opština da bi u vrelim letnjim danima i prijatnim večerima uživali na terasi hotela.

Na terasi su organizovani koncerti najpoznatijih estradnih zvijezda nekadašnje Jugoslavije, zatim svadbe, proslave… Sada je hotel Glava Zete potpuno uništen. Ostao je samo kostur, ni traga od nekadašnjeg ponosa tog kraja.

Od izbora do izbora građanima je obećavano da će doći do obnove kompleksa, ali od toga nikad ništa nije realizovano. Ne kaže se uzalud – obećanje ludom radovanje.

Meštani još jednom apeluju na vlast da preduzmu mjere kako bi ovom mestu vratili nekadašnji sjaj.

– Nekada je ovde bilo leto. Svuda zelenilo, radio je hotel, dolazili su pevači i pevačice, bilo je to predivno odmaralište. Postojao je i bazen u kom su naročito deca uživala. Ovde sam se doselila 1962. godine. Objekat je zatvoren pre 15 godina. Nismo tada ni razmišljali o moru, sve smo imali ovde. Sad sve propada, niko ništa ne preduzima. Trebalo bi Opština Danilovgrad nešto da uradi po tom pitanju, jer je ovo najlepše mesto za odmaranje. Slušali smo muziku uživo, imali bazen na pragu od kuće… Bilo nam je prelepo, kao da smo u Budvi. Nažalost, vlast neće da uloži tamo gde je to neophodno. Šteta što je ovaj divni prostor ovako zapušten, a okružen je predivnom prirodom, šumom, zelenilom… Ja održavam ovo moje koliko mogu, a okolo je skoro sve napušteno. Zgrade napuštene, hotel uništen – rekla je Dobrana Radonjić, meštanka Glave Zete.

I Dragica Kotličić žali što je ovo predivno mesto napušteno i zapušteno.

-Lepše je nekad bilo kupanje u ovdašnjem bazenu nego u Sutomoru. Ovako nešto nikad više neće biti napravljeno. Uništeno je sve, i tako je već 30 godina. Smatram da bi Opština Danilovgrad trebalo što hitnije da obnovi i uredi ovo izletište. Dolazili su ljudi iz čitave Crne Gore da odmaraju i uživaju u prirodnom ambijentu. Danilograd bi trebalo da ima jedno ovako lepo izletište, ali za to se odavno niko ne interesuje. Jedva imamo i autobuse ovde, a kamoli šta drugo. Dolazi jedna žena, drži jednu liniju prevoza i to je to. Otkad je uništen hotel mi smo ovde zaboravljeni. A nekad je bilo puno gostiju, nismo se mogli parkirati od automobila – rekla je Kotličić. 

Ratomir Despotović nekada je radio u hotelu Glava Zete.

– Hotel je odlično radio, radio sam u njemu. Ovde je bila granica između Danilovgrada i Nikšića. Nekad je bilo toliko gostiju da je po pedeset konobara radilo. Prošlo je već 20 godina otkad je zatvoren. Ovo je bilo državno vlasništvo Monteksa. Jednog dana su samo došli, porušili ga i tako je ostalo. Prelepo izletište je propalo. Da se obnovi, bilo bi puno, ali treba dosta para da se uloži. Tu su nekad bili bazeni, dolazili su guslari, mnogi poznati pevači i pevačica. Radio je hotel i zimi i leti, a vidite danas na šta je spao – rekao je Despotović.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!