fbpx

Od države hotelijerima 350 EUR po ležaju, 150 za svaku sobu – Novac najkasnije početkom oktobra

Turisticki zurnal - Najnovije vesti - facebook cover photo 820 x 312 (1)

Gradski hotelijeri u Srbiji dobiće jednokratnu direktnu subvenciju u visini od 350 EUR po ležaju i 150 EUR po smeštajnoj jedinici, što je prva sektorska mera za ublažavanje posledica krize izazvane koronavirusom, istaknuto je na sastanku predstavnika hotelijera i direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Mihaila Vesovića sa ministrom finansija Sinišom Malim.

– Subvencija za gradske hotele je vrlo značajna podrška i doprineće da pored očuvanja radne snage, kompanije opstanu i prežive period u kojem su otkazani svi kongresi, kao i dolasci poslovnih ljudi. Zabrinjava podatak da je popunjenost gradskih hotela od sredine marta do danas smanjena za čak 93%, a ova mera doprineće da očuvamo srž hotelijerstva u Srbiji jer je to naš brend, po kojem treba da budemo prepoznatljivi – rekao je Vesović i dodao da Privredna komora Srbije od početka krize aktivno radi na definisanju mera kako bi se umanjile posledice pandemije kovid 19 po čitavu privredu, pomogle i oživele najugroženije privredne grane, među kojima je i turizam i ugostiteljstvo.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da će za desetak dana Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objaviti javni poziv za hotelijere kojim će biti precizirani kriterijumi za korišćenje podrške kao i da se očekuje da će hotelijeri dobiti novac krajem septembra, a najkasnije u prvoj nedelji oktobra, saopštila je PKS.

Mali je izrazio zadovoljstvo što je veliki broj naših gradjana ove godine odlučio da letnje odmore provede u Srbiji, zbog čega su smeštajni kapaciteti u banjama, planinama i selima puni, ali su zbog izostanka stranih gostiju, gradski hoteli ostali prazni.

Ministar je naveo da je od oko 380 kategorizovanih gradskih hotela u zemlji otvoreno samo 112, dok u Beogradu od 115 hotela, trenutno rade svega 42, a popunjenost je oko 10%. Nove mere usmerene su na pomoć hotelima, pa će država izdvojiti 350 evra za svaki ležaj i 150 EUR za svaku sobu. Tako će, na primer, gradski hotelijer za jednokrevetnu sobu dobiti pomoć u visini od 500 EUR.

Ministar je podsetio i na ranije mere – isplatu minimalca, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, isplatu jednokratne pomoći svim građanima i 60 odsto minimalca za dva meseca – koje je država donela u prethodnom periodu kao pomoć privredi za suzbijanje negativnih posledica krize izazvane virusom korona.

– Ako uz to dodamo i kredite za likvidna sredstva i garantnu šemu, ukupna pomoć države privredi za suzbijanje posledica virusa korona je oko 5,8 ili 5,9 mlrd EUR – rekao je Mali.

Tomislav Momirović, predsednik Upravnog odbora”Mona hotel menadžmenta ukazao je da je hotelski biznis ovim merama dobio jaku podršku.

– Vlada nam je pomogla da preživimo ovo vreme koje je veoma teško za hotelsku industriju – ocenio je.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma, trgovine i telekomunikacija Miroslav Knežević izrazio je zadovoljstvo zbog donete odluke da se hotelijerima u gradskim sredinama dodatno pomogne, jer su najugroženiji u ovoj situaciji.

– Narednih desetak dana pozvaćemo hotelijere da se prijave za pomoć, nadamo se dobrom odzivu, jer će ove sistemske mere za ugostiteljsku privredu doprineti da se zadrže radna mesta i prevaziđe veoma težak period do kraja godine – ukazao je Knežević.

Izvor: eKapija

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!