fbpx

Od 1. jula “covid pasoši” unutar EU

Traveler - passport

EU Parlament je ubrzao zakonodavne korake za osiguravanje slobodnog kretanja tokom pandemije bolesti COVID-19. Dogovor s Većem usledeo je dva meseca nakon što je Komisija predstavila predlog, tako da bi pravila bila na snazi pre početka letnje sezone.

Potvrdom, koja će biti besplatna, a može biti digitalizovana ili papirnata, dokazuje se da je nosilac valcinisan, oporavio se od bolesti ili da je nedavno položio negativan test. Zajednički okvir omogućiće svim državama članicama EU-a izdavanje potvrda koje će biti interoperabilne, kompatibilne, sigurne i proverljive u celoj Uniji.

Očekuje se da će tokom rasprave u utorak ( 08.06. ) zastupnici ponovno istaknuti potrebu za dostupnim i finansijski pristupačnim testiranjima. Takođe će naglasiti da države članice ne bi trebale uvoditi dodatna ograničenja putovanja nosiocima potvrde, kao što su karantin, samoizolacija ili testiranje, osim ako je to opravdano zbog potreba javnog zdravlja, te će pozvati na brzo uvođenje sistema.

Glasanje o nacrtima zakona održaće se u utorak, a rezultati će biti objavljeni u sredu ujutro. Nakon što uredbe budu usvojene na plenarnoj sednici, Veće će ih morati formalno usvojiti te objaviti u Službenom listu pre nego što se počnu primenjivati od 01. jula.

Hrvatska prva uvela covid pasoše

Hrvatska je prva implementirala covid pasoše, a do sada ih je već izdato preko 40.000. Na graničnim prelazima sve odlično funkcioniše, tako da nema bilo kakvih zastoja zbog provere istih. Takođe, i dalje se stranim turistima preporučuje ispunjavanje obrasca tj. prijave putem stranice Enter Croatia, kako bi brže prošli granicu, a na kojoj je i posebna obeležena žuta traka za goste koji su se prijavili putem Enter Croatia.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!