fbpx

OC Jahorina preuzima Andrićgrad – Vlada RS i Opština Višegrad prodaće udeo od 78%

IMG_3690

Olimpijski centar Jahorina preuzeće poslovanje nad turističkim kompleksom Andrićgrad u Višegradu, saznaje portal Capital.

Ovaj posao dogovoren je na zajedničkom sastanku održanom krajem februara u Istočnom Sarajevu, a biće finaliziran tako što će Vlada Republike Srpske svoj udeo u Andrićgradu, koji zajedno sa opštinom Višegrad iznosi 78% prepisati na OC Jahorina.

Inače, preostalih 22% pripada režiseru Emiru Kusturici koji prema saznanjima Capitala ostaje u ovom poslu.

Ovu informaciju Capitalu je potvrdio i predsednik Nadzornog odbora OC Jahorina Nedeljko Elek, koji je kazao kako se već postoje planovi o investicijama u Andrićgradu.

– Cilj nam je da napravimo jednu turističku regiju od Jahorine do Zlatibora, a da Andrićgrad i Mećavnik budu vezivni faktori. Plan je da ljudi koji zimuju sedam dana na Zlatiboru ili Jahorini, dva dana provedu u Andrićgradu – kazao je Elek.

Kako kaže da većina od 250.000 skijaša koji godišnje posete Jahorinu dolazi na sedam dana, od kojih pet skijaju a preostala dva uglavnom koriste da posete neke druge obližnje destinacije. Preuzimanjem Andrićgrada oni bi sa Jahorine kroz dobru ponudu bili usmereni na Višegrad.

Vlada Republike Srpske je po sličnom modelu sredinom prošle godine Jahorini dala propalo skijalište Igrišta u Vlasenici, u koje je kasnije najavljeno višemilionsko ulaganje.

Inače, kada je reč o projektu Andrićgrad u njega je do sada, prema dostupnim informacijama, uloženo 23,7 mil KM, od čega je Vlada Srpske izdvojila 15 mil KM, Kusturica 5 mil KM, a ostatak opština Višegrad.

Andrićgrad je osnovan 2011. godine potpisivanje ugovora između Vlade Republike Srpske, opštine Višegrad i njegovog preduzeća Lotika. Osnivački ulog bio je 10.000 KM, od toga je Vlada uplatila 2.450 KM, opština Višegrad 2.450 KM i Lotika 5.100 KM, čime je postala većinski vlasnik.

Izvor: eKapija

Fotografija: Turistički žurnal

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!